27 Ocak 2022 Perşembe

Beyin Dalgaları ve Alfa Beyin Dalgasının Önemi

Farkında olsak da olmasak da beynimizde her an elektriksel aktiviteler meydana gelir. Tüm düşüncelerimizin, duygularımızın ve davranışlarımızın temelinde nöronlar arasındaki iletişim vardır. Günün farklı saatlerinde, yaptığımız etkinliğe bağlı olarak, beynin elektrik dalgalarının bir türü baskın haldedir.  

Beyinde nöron adı verilen hücreler birbirleriyle iletişim kurmak için elektrik kullanır. Bir grup nöron başka bir nöron grubuna elektrik sinyali gönderdiğinde de beyin dalgaları oluşur.

5 temel beyin dalgası türünden söz ediliyor ve beyin dalgaları, saniyedeki döngü sayısı olan frekans veya hertz (Hz) ile ölçülüyor. Beyin dalgalarını en yavaştan en hızlıya doğru şöyle sıralayabiliriz: Delta, teta, alfa, beta, gama.

Delta: Derin ve rüyasız uyku hali. 0,5 - 4 Hz arası

Teta: Hafif uyku ya da derin gevşeme hali. 4 - 8 Hz arası.

Alfa:  Herhangi bir şeye fazla odaklanmadığımız, daha rahat ve sakin ama aynı zamanda uyanık olduğumuz durum. 8 - 12 Hz arası.

Beta: Günlük hayatta aktivitelerimizi sürdürdüğümüz, kararlar aldığımız aktif halimiz. Beta beyin dalgalarıyla tamamen uyanık, tetikte ve odaklanmış haldeyiz. 12 - 35 Hz arası.

Gama: Beyin aktif olarak bilgi işlerken ve öğrenirken en hızlı beyin dalgası olan gama dalgalarını üretiyor. Konsantre olduğumuz, problem çözdüğümüz anlarda bu beyin dalgasındayız. 35 – 50 Hz arası.

Alfa Beyin Dalgaları Nedir ve Neden Önemli?

Beyniniz bu dalgaları siz uyanıkken üretir ama aslında herhangi bir şeye konsantre olmazsınız. Ayrıca bir göreve odaklanmayı veya odaklanmayı bıraktığınızda ve sadece rahatlamaya ve gevşemeye çalıştığınızda beyninizin alfa dalgaları üretimini artırabilirsiniz.

Alfa dalgaları, spektrumun ortasında yer alıyor. Alfa dalga boyutunda stres seviyesi azalıyor ve daha sakin hissediyoruz; ayrıca yaratıcılık seviyesi artıyor. Yoga, meditasyon ve farkındalık çalışmaları alfa dalgaları üretilmesine katkı sağlıyor.

Psychologytoday.com'da konuyla ilgili makaleye erişmek için tıklayın

20 Ocak 2022 Perşembe

Süper Beyin Yogası

Thoppukaranam ya da Süper Beyin Yogası

YouTube’da kısa olmasına rağmen çok etkili bir çalışma için video hazırladım. Thoppukaranam, “eller” anlamına gelen “Thorpe” ve kulaklar anlamına gelen “Karanam” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Sadece birkaç dakikanızı alacak bu uygulama ile güne çok daha topraklanmış hissederek başlayabileceksiniz. Süper Beyin Yogası olarak da Türkçeleştirebileceğim Thoppukaranam, oldukça eski bir öğreti. Ben bu çalışmayı bir dönem severek takip ettiğim bir online yoga dersinde öğrenmiştim ve o günden sonra da sık sık yoga pratiğime ekledim ya da uzun bir pratik yapmaya zamanım olmadığında ve evden erken çıkmam gerektiğinde matımı serip 3-4 dakikada güne hazırlayan bir uygulama olarak alet çantama ekledim. Ayrıca meditasyona oturmadan önce de uygulayabilirsiniz.

Konsantrasyonu iyileştirdiğine ve beynin farklı bölümlerini harekete geçirdiğine ve yüksek bir bilinç düzeyine ulaşmaya yardımcı olduğuna inanılıyor. Üzerine bu kadar cümleler sarf edilen bu uygulamanın basitliği sizi şaşırtmasın!

NASIL UYGULUYORUZ?
En basit haliyle açıklarsam, elleri göğüste çaprazlayıp, iki kulak memesini tutarak oturup kalkıyoruz. Eğer mümkünse yüzünüzü DOĞU’ya çevirin (meditasyon ve yoga için önerilen yön budur.) Dili, dişlerin arkasında damağın ucuna doğru hafifçe bastırabilirsiniz. Şimdi -başparmak kulak lobunun önünde kalacak şekilde- sol elinizle sağ kulak memesini, sağ elinizle de sol kulak memesini tutun. Sağ kulak memesi beynin sol kısmını, sol kulak memesi ise beynin sağ kısmını temsil eder. Her iki kulak memesine de baskı uygulayarak hem hipofiz hem de epifiz bezlerini harekete geçiriyoruz. Elleri bu şekilde tutarken squat yapıyoruz. Yogada normalde nefes alırken yükselir, katlanır ya da inerken nefes veririz. Bu çalışmada tersi uygulanıyor. Yeri iterek yükselirken nefesi boşaltıyoruz, kalçayı düşürüp yere çömelirken nefes alıyoruz. Önemli olan, iki kulak memesini tutmaya devam etmek, omurgayı dik kullanmak ve nefesi doğru kullanmak. Burundan nefes alıp ağızdan nefes verebilirsiniz. Ben ilk öğrendiğim haliyle 18 kez tekrarlamayı öneriyorum. 9 ile başlayıp alıştıkça giderek artırabilirsiniz.


FAYDALARI
Tekrar edilen Süper beyin yogası, daha yüksek bir konsantrasyon düzeyine ulaşmaya ve hipofiz ve epifiz bezlerinizi harekete geçirmeye yardımcı oluyor. Beynin farklı bölümlerini aktive ediyor ve daha yüksek konsantrasyon için beyne uyarıcı bir etki yapıyor, ayrıca odaklanmayı iyileştirmeye yardımcı oluyor.

* Süper Beyin Yogası, alfa zihin dalgalarını koordine eder ve senkronize eder; serebrumu uyarır.

Kaygı ve stresi azaltır 

* Disleksi, huzursuzluk, üzüntüye iyi gelir.

* Düşünme gücünü arttırır ve konsantre olmaya yardımcı olur.

ARAŞTIRMALAR
Beyin yogasının bilişsel ve psikolojik durumlar üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırma için konsantrasyon performansı ölçülen bireylerde Thoppukaranam'dan sonra farkındalık boyutunda önemli bir gelişme olmuş ve seans sonrası kaygıda azalma görülmüş. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu arada ilginç bir bilgi vereyim... Bu çalışma, geçmişte öğrencilere verilen bir cezaymış.

18 Ocak 2022 Salı

Prana ve Apana Vayu Nedir?


Prana ve Apana kelimelerini duymuş muydunuz? Prana vayu, yukarı ve içe doğru hareket eden Apana vayu ise dışa doğru hareket eden enerjidir ve bu ikisinin dengesi "sattva" olarak bilinen uyum haline gelmek açısından önemlidir. 18 Ocak akşamı YogaŞala’da verdiğim Kundalini Yoga dersinde prana ve apana dengesini çalıştığımız için biraz bu kavramlardan söz etmek istedim. Bu kriyayı Youtube kanalımdan ulaşarak siz de uygulayabilirsiniz.

Prana-Apana dengeleyen Nabhi Kriya için buraya tıkla

Apana vayu, adet kanı, idrar, dışkı ve toksinlerin aşağı yönlü akışından sorumludur. Prana vayu ise fiziksel olarak nefes alma, yeme, içme ve yutma eylemleriyle ilgilidir. Prana vayu nefes alma, apana vayu da nefes verme ile ilişkilidir.

Prana ve apana enerjileri zıt yönleri işaret eder ve eylemlerimizde de bu dengeyi aramak esastır. Çok fazla dışa dönüklük bizi tüketebileceği gibi, çok fazla içe dönük olmak da bizi hayatın dinamiklerinden koparabilir. Instagram’da geçirdiğimiz saatler, sağlıksız beslenmek, ekran karşısında kalmak ya da kafeinli içecekler biz hiç farkına bile varmadan enerjimizi tüketebilir. Doğada olmak, meditasyon yapmak, sevdiklerimizle kaliteli zaman geçirmek ve bağlantı kurmak, yaratıcı olmak gibi bizi içe davet eden ve bedene döndüren enerjiler ise yaşam enerjisi prana ile doldurur. Bu arada PRANA VAYU içe ve yukarı hareket eden enerjinin adı olmakla birlikte “PRANA” yaşam gücünün adıdır. Kafanızı karıştırmak istemem ama kavramları doğru oturtmak adına bu bilgiyi not düşmeyi borç bilirim, çünkü APANA VAYU’da da hareket eden yine yaşam gücü PRANA’dır. Bilmem anlatabildim mi? 


Youtube'da 5 Element Meditasyonu

Merhaba! Youtube kanalımı daha aktif kullanmaya başladım ve her hafta yeni kundalini yoga videoları, hatha yoga videoları ve meditasyon videoları ile Türkçe yoga uygulamaları, ücretsiz online yoga dersleri arayanlara destek olmaya çalışıyorum. Oynatma listeleri bağlantısından tüm videolara ulaşabilirsiniz. Yoga başlangıç dersleri ve sıfırdan yoga öğrenmek isteyenler için de çeşitli içerikler üzerinde çalışıyorum. Bu hafta 5 element meditasyonunu kanala ekledim. Yoganın kardeş bilimi olarak tanımlanan Ayurveda'da, bu beş element prithvi (toprak), jal (su), agni (ateş), vayu (hava) ve akasha (boşluk) olarak geçer. Her biri ve bedendeki etkisi ile ilgili bilgi edinmek isteyenler için de meditasyonun içeriğini burada paylaşıyorum:


TOPRAK (prithvi): Işık kalbinden parlarken, TOPRAK öğesini davet et. ALTIN RENK ve sonbaharın renklerini düşün. Vücudun merkezine, göbek deliğinin 4-5 cm altına odaklan. TOPRAK’ın taşıdığı nitelik STABİLİTEdir. Dikkatini bedeninde tutarken, hayatındaki TOPRAK elementini keşfet. Dağlara, tepelere, ağaçlara, kayalara, binalara, yapılara iç gözünle bak... Vücudunda kaslar, tendonlar, kemikler TOPRAK elementi ile ilişkilidir. İskelet yapının tüm bedenini nasıl desteklediğini hisset. Hayatında seni nelerin desteklediğine dikkat et. Hayatına neyin düzen getirdiğine bak. Günlük rutinler, kurallar... TOPRAK elementi ve İSTİKRAR, ilişkilerinde nasıl karşılık buluyor? Kimlerle sabit ve istikrarlı bir ilişki içindesin?  Ne zaman katı veya kontrol edicisin? TOPRAK elementi yaşamının hangi alanlarında dengeli? 

SU (jal): Işık kalbinden parlarken, SU öğesini davet et. Masmavi bir gökyüzü ve yeni yağmış taze kar... Bir kış gününün BEYAZ rengini veya kristal berraklığını düşün. Göbek deliğinin 2-3 parmak üzerinde vücudun merkezine odaklan. SU’yun taşıdığı nitelik NETLİKTİR. Dikkatini vücudunda tutarken, okyanuslara, göllere, nehirlere ve yağmura bak. Vücudunda su elementi kan, su ve sisteminizde hareket eden diğer sıvılardan oluşur. Akan şeylere dikkat et: Duygular, para, kalabalık saatlerde koşuşturan insanlar, nehirde akan su... Su elementi, ilişkilerinde nasıl ortaya çıkıyor? Ne zaman empati gösterebiliyorsun? Ne zaman korunmasız kalabiliyor ve yakınlığa izin veriyorsun? Kimle özgürce akabiliyorsun?

ATEŞ (agni): Işık kalbinden parlarken, ATEŞ öğesini davet et. Bahar enerjisi, büyüme ve yaratıcılık... Parlak kırmızı. Odağını kalp seviyesinde vücudunun merkezine yönlendir. ATEŞin niteliği BİLMEK. Dikkatini bedeninde tutarken, yaşamındaki sıcaklık, canlılık, tutku ve yoğunluğa odaklan. Vücudunda sindirim ısısı, metabolizma ateş ile ilgili. Hayatında sana neyin enerji verdiğine dikkat et. Hangi alanda tutkulu hissediyorsun? Ateş elementi ilişkilerinde nasıl ortaya çıkıyor? İlişkilerinde tutku var mı? Seni kim tüketiyor? Hayatında neyi keşfetmek veya neyi daha fazla bilmek istersin?

HAVA (vayu): Işık kalbinden parlarken HAVA öğesini davet et. Yaz renkleri ve yeşil bir renk. Vücudunda boğaz seviyesine odaklan. HAVA’nın getirdiğ nitelik AKSİYON ALMAK. Nefes alırken içine giren havayı hisset. Zamanının çoğunu ne için harcıyorsun? Hareket eden her şeyi fark et. Rüzgarı. Hava elementi ilişkilerinde nasıl ortaya çıkıyor? Seninle birlikte büyümeye EVET diyen, seninle birlikte yeni şeyler keşfetmeyi seven kim var? Hava elementi, hayatının hangi alanlarında dengede?

BOŞLUK (akasha): Işık kalbinden parlarken, BOŞLUĞU davet et. ETER... Zirveleri düşle, gökyüzünün masmavi rengindeki açıklığı gör. Dikkatini kaş seviyesinde başının merkezine getir. BOŞLUK’un niteliği birliktir. Dikkatini vücudunda tutarken, boşluklara odaklan. Evrendeki sonsuz alanları düşünün. Vücutta organlardaki boşlukları, kalpte, midede, akciğerlerde ve mesanede boşluk var. Her eklemde biraz boşluk var. Boşluk, ilişkilerde MEVCUDİYET olarak tezahür eder. O AN ORADA OLMAK. Ötekinin senin için gerçekten orada ve mevcut olduğunu, senin için alan yarattığını hissedersin. Hayatında bu hissin ne zaman ve nerede olduğunu fark et, kim sana gerçek benliğinle var olman için alan açıyor? Hayatında ne kadar alan var?

Dikkatini nefesinde tutarak, bu ana geri dön. Bu deneyimi sindirmek için derin bir nefes al ve birkaç nefes meditasyonun üzerinde bıraktığı izlerle kal.