18 Ocak 2022 Salı

Youtube'da 5 Element Meditasyonu

Merhaba! Youtube kanalımı daha aktif kullanmaya başladım ve her hafta yeni kundalini yoga videoları, hatha yoga videoları ve meditasyon videoları ile Türkçe yoga uygulamaları, ücretsiz online yoga dersleri arayanlara destek olmaya çalışıyorum. Oynatma listeleri bağlantısından tüm videolara ulaşabilirsiniz. Yoga başlangıç dersleri ve sıfırdan yoga öğrenmek isteyenler için de çeşitli içerikler üzerinde çalışıyorum. Bu hafta 5 element meditasyonunu kanala ekledim. Yoganın kardeş bilimi olarak tanımlanan Ayurveda'da, bu beş element prithvi (toprak), jal (su), agni (ateş), vayu (hava) ve akasha (boşluk) olarak geçer. Her biri ve bedendeki etkisi ile ilgili bilgi edinmek isteyenler için de meditasyonun içeriğini burada paylaşıyorum:


TOPRAK (prithvi): Işık kalbinden parlarken, TOPRAK öğesini davet et. ALTIN RENK ve sonbaharın renklerini düşün. Vücudun merkezine, göbek deliğinin 4-5 cm altına odaklan. TOPRAK’ın taşıdığı nitelik STABİLİTEdir. Dikkatini bedeninde tutarken, hayatındaki TOPRAK elementini keşfet. Dağlara, tepelere, ağaçlara, kayalara, binalara, yapılara iç gözünle bak... Vücudunda kaslar, tendonlar, kemikler TOPRAK elementi ile ilişkilidir. İskelet yapının tüm bedenini nasıl desteklediğini hisset. Hayatında seni nelerin desteklediğine dikkat et. Hayatına neyin düzen getirdiğine bak. Günlük rutinler, kurallar... TOPRAK elementi ve İSTİKRAR, ilişkilerinde nasıl karşılık buluyor? Kimlerle sabit ve istikrarlı bir ilişki içindesin?  Ne zaman katı veya kontrol edicisin? TOPRAK elementi yaşamının hangi alanlarında dengeli? 

SU (jal): Işık kalbinden parlarken, SU öğesini davet et. Masmavi bir gökyüzü ve yeni yağmış taze kar... Bir kış gününün BEYAZ rengini veya kristal berraklığını düşün. Göbek deliğinin 2-3 parmak üzerinde vücudun merkezine odaklan. SU’yun taşıdığı nitelik NETLİKTİR. Dikkatini vücudunda tutarken, okyanuslara, göllere, nehirlere ve yağmura bak. Vücudunda su elementi kan, su ve sisteminizde hareket eden diğer sıvılardan oluşur. Akan şeylere dikkat et: Duygular, para, kalabalık saatlerde koşuşturan insanlar, nehirde akan su... Su elementi, ilişkilerinde nasıl ortaya çıkıyor? Ne zaman empati gösterebiliyorsun? Ne zaman korunmasız kalabiliyor ve yakınlığa izin veriyorsun? Kimle özgürce akabiliyorsun?

ATEŞ (agni): Işık kalbinden parlarken, ATEŞ öğesini davet et. Bahar enerjisi, büyüme ve yaratıcılık... Parlak kırmızı. Odağını kalp seviyesinde vücudunun merkezine yönlendir. ATEŞin niteliği BİLMEK. Dikkatini bedeninde tutarken, yaşamındaki sıcaklık, canlılık, tutku ve yoğunluğa odaklan. Vücudunda sindirim ısısı, metabolizma ateş ile ilgili. Hayatında sana neyin enerji verdiğine dikkat et. Hangi alanda tutkulu hissediyorsun? Ateş elementi ilişkilerinde nasıl ortaya çıkıyor? İlişkilerinde tutku var mı? Seni kim tüketiyor? Hayatında neyi keşfetmek veya neyi daha fazla bilmek istersin?

HAVA (vayu): Işık kalbinden parlarken HAVA öğesini davet et. Yaz renkleri ve yeşil bir renk. Vücudunda boğaz seviyesine odaklan. HAVA’nın getirdiğ nitelik AKSİYON ALMAK. Nefes alırken içine giren havayı hisset. Zamanının çoğunu ne için harcıyorsun? Hareket eden her şeyi fark et. Rüzgarı. Hava elementi ilişkilerinde nasıl ortaya çıkıyor? Seninle birlikte büyümeye EVET diyen, seninle birlikte yeni şeyler keşfetmeyi seven kim var? Hava elementi, hayatının hangi alanlarında dengede?

BOŞLUK (akasha): Işık kalbinden parlarken, BOŞLUĞU davet et. ETER... Zirveleri düşle, gökyüzünün masmavi rengindeki açıklığı gör. Dikkatini kaş seviyesinde başının merkezine getir. BOŞLUK’un niteliği birliktir. Dikkatini vücudunda tutarken, boşluklara odaklan. Evrendeki sonsuz alanları düşünün. Vücutta organlardaki boşlukları, kalpte, midede, akciğerlerde ve mesanede boşluk var. Her eklemde biraz boşluk var. Boşluk, ilişkilerde MEVCUDİYET olarak tezahür eder. O AN ORADA OLMAK. Ötekinin senin için gerçekten orada ve mevcut olduğunu, senin için alan yarattığını hissedersin. Hayatında bu hissin ne zaman ve nerede olduğunu fark et, kim sana gerçek benliğinle var olman için alan açıyor? Hayatında ne kadar alan var?

Dikkatini nefesinde tutarak, bu ana geri dön. Bu deneyimi sindirmek için derin bir nefes al ve birkaç nefes meditasyonun üzerinde bıraktığı izlerle kal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder