3 Ocak 2018 Çarşamba

YOGA VE AY

Yoga pratiğinin ayın döngüleriyle bir ilişkisi var, çünkü farkına varsak da, varmasak da bedenlerimiz, hayatın içinde doğanın döngüleriyle devinerek yol alıyor. Diğer dolunaylardan daha parlak ‘Süper Ay’ bizleri daha birkaç gün önce selamlamışken ve muhtemel etkilerini hala bedenlerimizde hissederken, bu konuyu biraz daha derinlemesine paylaşmanın tam zamanı diye düşündüm.

Yoga stüdyolarının programlarına baktığınızda bile, dolunay ve yeni ay günlerinde ‘mysore’ dersi olmadığını, çünkü ashtanga yoga uygulayıcılarının o günlerde bir gelenek olarak pratik yapmadığını görebilirsiniz. Nedeni ise çok basit: Ayın, insan bedeni ve zihni üzerinde güçlü enerjik etkileri var ve bu bilimsel bir şekilde açıklanabilir. Bildiğimiz gibi ayın çekim kuvveti, gelgit olayının oluşmasına sebep oluyor ve ayın etkileri en fazla okyanuslarda kendini gösteriyor. Bedenlerimizin %70’i de sudan oluştuğu için, ayın döngüleri hem fiziksel, hem de zihinsel boyutta insan bedenini de etkiliyor. Madem ki yoga, her şeyden önce bedeni dinleme, kendine dönme çalışması, o zaman yoga programlarımızı duygusal ve enerjisel anlamda da bedenin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verecek şekilde düzenlememiz gerekiyor.

Çoğu insan, yeni ay döneminde enerjilerinin çöktüğünü, dolunayda ise yükseldiğini söylüyor. Yoga, her zaman dengeden yana olduğu için, yeni ay dönemlerinde daha dinamik, dolunay dönemlerinde ise daha yatıştırıcı çalışmalarla bedendeki değişen enerjileri dengelemek öneriliyor. 

Madem ki süper dolunayla henüz vedalaştık, bu akşam aya selam serileriyle, daha sade, daha meditatif bir akış yapacağımızı söylemem kimseyi şaşırtmaz sanırım....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder