8 Şubat 2020 Cumartesi

Yoga Sutraları ve Ahimsa

renkli mandala önünde partner yoga
Patanjali, 2500 sene önce yazılmış yoga kaynağı olan yoga sutraları ile her şeyle bir olma haline ulaşmak için yoganın 8 basamaklı yöntemini veriyordu. Yamalar, 8 aşamalı yoga yolundaki ilkeler olarak adlandırılabilir. Bunlardan ilki olan "YAMA"lar kısıtlar, ilkeler, prensipler olarak adlandırılabilir. Bazı kaynaklarda "ahlak kuralları" olarak da Türkçeleştiriliyor. "YAMA"ben olmayana, ötekine, başkasına nasıl davranmamız gerektiğini hatırlatan ilkeler. Her şey zaten birse ve öteki aslında benden öte değilse, herkese kendime davrandığım gibi davranmalıyım; bana yapılmasını istemediğimi başkasına yapmamalıyım, öyle değil mi? Yoga nasıl yapılır deyince 8 aşamalı yoga yolunda, yoga hareketlerinden yani asanalardan çok daha önce konumlanan yoga sutralardaki bu beş ilke kısaca şöyle:




AHİMSA - zarar vermemek, şiddetsizlik
SATYA - doğruluk, dürüstlük
ASTEYA - çalmama
BRAHMACARYA - kendini tutma, arzulara yenik düşmeme, enerjini boşa harcamama
APARİGRAHA - aç gözlü olmama

---

Bu hafta YogaŞala Pazar seansımda "Ahimsa"dan bahsedeceğim için şiddetsizlik olarak da adlandırabileceğimiz bu Sanskritçe terime biraz daha yakından bakmak istedim.

Yoga Sutralarında Patanjali, Ahimsa ilkesi ile başka bir varlığın canını acıtmamayı öğütlüyor. Aslında bir başkasına zarar vermekten kaçındığımızda sadece diğerine fayda sağlamıyor, kendimize de şefkat göstermiş oluyoruz, her şey kendimizden başlıyor.

Şiddeti fiziksel şiddet ile sınırlamamak gerekiyor. Fiziksel zarar dışında, sözel şiddet ve zihinsel boyuttaki şiddeti de ele almak gerekiyor. Yoga felsefesi fiziksel zararın zarar vermenin tek yolu olmadığını hatırlatıyor. İletişimdeki şiddet, kimi zaman fiziksel şiddetten daha ciddi zarar veriyor, çünkü iyileşmesi çok daha uzun sürüyor. Zihinsel şiddet deyince ise yargıları, nefreti düşünebiliriz. Aslında zihinsel şiddet, belki de günlük hayatta ve tüm dünyada en çok karşılaştığımız şiddet biçimi. Bu bakış açısıyla daha şiddetsiz bir yaşam için, şiddetsiz iletişim için önce neler yapıyor olabiliriz diye bir zihin jimnastiği yapmak ve farkındalık getirmek isterim:

Başka bir insanın moralini bozuyor, küsüyor, kendi çıkarlarınız için karşınızdakini manipüle ediyor, aklını karıştırıyorsanız, evet şiddet uyguluyorsunuz. Başka birini dış görünümü, dini, dili, ırkı ile yargılıyorsanız, "Suriyeliler zaten..." diye başlayan cümleler kuruyorsanız örneğin, evet şiddet uyguluyorsunuz. Karşınızdakinin duygularını hiçe sayıyor, onu dinlemiyorsanız, burada da şiddet var. Şiddetin en büyük panzehiri ise şefkat. Şefkat tam da karşındakinde kendimizi görmeye başladığımız yer. Ötekinde kendimi gördüğümde, nasıl zarar verebilirim, nasıl kötülüğünü isterim ki? 

Dalai Lama da "Diğer insanların mutlu olmasını istiyorsanız şefkatli olmayı öğrenmelisiniz." diyor.

Öyleyse sizi şefkate davet ediyorum. 9 Şubat Pazar 12:30-13:50 Vinyasa 1 seansında yoga matında görüşmek üzere!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder