3 Aralık 2021 Cuma

Böbrekler için Egzersiz

KUNDALİNİ YOGA SETİ

7 Kasım Salı akşamı böbrekler üzerinde çalışan bir kundalini yoga seti uygulayacağız. Derin nefeslerle toksinleri dışarı atacağız; yeterince sıvı almıyorsanız bu esnada mide bulantısı olabilir; o yüzden dilerseniz şimdiden bol su içmeye başlayın. "Exercise Set for the Kidneys" adlı seri 7 egzersizden oluşuyor. Birlikte geçireceğimiz 80 dakikanın ardından çok daha dengeli, enerjik, huzurlu hissedeceğinizi umuyorum. 

BÖBREKLERİN GÖREVİ

Peki neden böbrekler üzerinde çalışıyoruz? Çünkü böbrekler, özel kan damarlarıyla, vücuttaki atık ve toksik maddeleri uzaklaştıran bir filtre görevi görüyor; aynı zamanda gerekli vitaminleri, amino asitleri, glikozu, hormonları ve diğer hayati maddeleri kan dolaşımına geri döndürüyor. Olası böbrek fonksiyon bozukluğu ise tüm fiziksel yapıyı etkileyebilir. 

BÖBREK MERİDYENİ VE DENGE

Böbrekler, yaratıcılık ve cinsellik kaynağımızı temsil eden ikinci çakra veya sakral çakra olarak anılan Svadhisthana'ya bağlı. Böbrek meridyeni, boyun omurlarından köprücük kemiğine ve kürek kemiğine uzanan trapez kaslarını da etkiliyor. Bu nedenle böbrek meridyenindeki dengesizlik, tüm yapıyı olumsuz etkileyebiliyor, pelvik rahatsızlıklara yol açabiliyor.  


BÖBREKLERDEKİ SORUNLAR NE ANLAMA GELİYOR?

Böbrekler dengeyi korumaya çalışan bir çift terazi gibi görebiliriz ve böbreklerdeki bir dengesizlik belki de ebeveynlerimizden miras kalan bir adaletsizlik duygusunun yansıması. Sorunlu böbrekler, kişinin kendi ihtiyaçları hakkında karar verememe ya da kötü bir karar verme eğilimini gösterebilir. Hastalıklı bir böbrek, aynı zamanda, ilişkilerde veya yakın zamanlardaki bir durumda algılanan iç kaynak eksikliğini veya güçsüzlüğünü de gösterebilir. Beklentileriniz karşılanmadığı için hayal kırıklığına uğramış olabilirsiniz ve bu da sert yargılarla sonuçlanmış olabilir. Hayatta kalma gibi temel korkular da böbrek meridyeni ile ilişkili olabilir. Ayrıca cinsel güvensizlik de yine bu meridyen ile ilişkilidir.


Öyleyse gelin, geçmiş korkularla yüzleşmek için bir adım atalım. 7 Kasım Salı akşamı YogaŞala Nişantaşı'nda buluşalım. Detaylar için: https://yogasala.com


1 Aralık 2021 Çarşamba

Kundalini Yogada 10 Beden

Bugün size 10 bedenden bahsetmek ve hepsini biraz açmak istiyorum. Yogi Bhajan’ın öğretilerinin temelinde de 10 beden yer alıyor ve kundalini yogada 10 beden üzerinde çalışıyoruz; numerolojinin temelinde de bu var; potansiyelimizi, yeteneklerimizi, zorlukları ve hayatta nerede olduğumuzu görebiliyoruz. Gerçekleri sayılarla dekode ederek, bir anlamda şifresini çözerek, onları farklı bir açıdan görebiliriz.


İnsan 10 bedenden oluşuyor: fiziksel beden, üç zihinsel beden ve altı enerji bedeni. Farklı bedenleri, giysi katmanları gibi görselleştirebilirsiniz, fiziksel beden ise, bir ömür boyu üzerimizden çıkarmayacağımız paltodur. Fiziksel beden ile görebilir, dokunabilir ve hissedebiliriz. Ama gözle görmesek de başka bedenlerimiz de var.

1. BEDEN: RUH : alçakgönüllülük, yaratıcılık
Hayatım yaratıcı bir akış içinde ruhumun amacına hizmet ediyor mu?

Ruh beden, 1. bedendir ve içindeki sonsuzluğa bağlanır. Ruh beden güçlü olduğunda, zihinde değil kalpte yaşayabilirsiniz, yaratıcılık sadelikle akar. Bu beden, her şeye ve evrensel gerçekliğe bağlıdır; herkes için bir tohum gibidir. Kişiliğimizi de o taşır. Eğer çok fazla çalışırsak ruhumuzu unuturuz, gerçek amacımızdan saparız. Kararları kalple almak daha iyidir, yoksa bu çok soğuk bir karar olur. Ruh bedene bağlıysanız, orada korku olmaz.

DENGE İÇİN: Kundalini enerjisini yükselt, kalbi aç.

2.3. ve 4. bedenler, zihnin 3 farklı karakteridir.

2. BEDEN: NEGATİF (KORUYUCU) ZİHİN: Sınırlanma, itaat
Tehlikeleri sezebilir miyim? Neleri göz önünde bulundurmalıyım?

Korumak isteyen, tehlikeye hayır diyen ve duruma ilk tepki veren zihin. İdeal olan doğru tehlikeyi görmesidir ama halihazırda hafızamızdan, geçmişten etkileniyoruz, korkularımız var; o yüzden bu zihin çok da güvenilir sayılmaz. Kimi zaman anne babanın içimizde yankılanan sesi de olabiliyor. Çok sadık bir zihin, ruh için çalışıyor ve ruh yolculuğunda onu korumak da görevi. Ama bazen fazla koruyucu olabiliyor; dengede ise yolunuzda faziletle ilerleyebilirsiniz, zayıfsa korkularınız sizi ele geçirebilir.

DENGE İÇİN: Disiplin esastır.

3. BEDEN: POZİTİF (GENİŞLEYEN) ZİHİN: Eşitlik, Pozitiflik
Hayatın önüme sunduğu tüm olanaklara açık mıyım? Onları hayatıma alabiliyor muyum?

Pozitif zihin, her durumdaki ve varlıktaki pozitif özü görür. Güçlü bir irade verir ve gücünü kolaylıkla kullanmana olanak tanır. Doğal olarak oyuncu ve optimist olmanı sağlar. Doğrudan ve güçlü bir iletişim gücü kazandırır. Zayıf olduğu zaman, negatif zihnin etkisi altında kalarak deprefis hale gelebilirsin ya da kafan karışabilir. Kızgın, öfkeli ve toleranssız olabilirsin. Sorumluluk alamadığın için gücünü kullanmaktan çekinirsin.

DENGE İÇİN: Karın bölgesini güçlendir, özgüvenini artır, olumlamalar kulan.

4. BEDEN: NÖTR (MEDİTATİF) ZİHİN: Hizmet, tutku, entegrasyon
Kendime iç bilgeliğimle algılama ve harekete geçme izni veriyor muyum?

İşte kundalini yoga ile güçlendirmeye çalıştığımız zihin… Pozitif ve negatif zihin sözünü söyledikten sonra hep nötr zihin karar veriyor. Denge ile, bilmekle alakalı. Bu bedeni güçlü kişiler, odaklı insanlar olarak görünür, kafaları karışmaz. Nötr zihni zayıf olanlar kararsızlık yaşar; deneyimlerini entegre edemedikleri için hayatta kurban rolünü oynarlar. Seva, ruhani amaç ve verme kapasitemiz yani hizmet etmek bu bedenle ilişkilidir.

DENGE İÇİN: Meditasyon

5. BEDEN: FİZİKSEL BEDEN: fedakarlık, denge, öğretmen
Gücümü ve becerilerimi herkesin iyiliği için kullanıyor muyum?

Fiziksel beden, değişimin temsilcisidir. Fiziksel beden, doğumdan ölüme değişir ve bir saniye bile aynı kalmaz. Vücut esnekse zihin de esnektir; katı düşünceler varsa vücut da katıdır. Fiziksel beden, diğer 9 bedenin kendi rolünü oynadığı bir tapınak gibidir. Sana fedakarlık, vazgeçme kapasitesi verir. Öğretmeni temsil eder ve soyut olanı farklı yaştaki farklı bilinçteki insanlara geçirmene olanak tanır. Hayatın her alanında denge yeteneği verir. 5. Beden karma yerine dharma’yı seçebilendir. 5. Beden zayıfsa açgözlü, hırslı, rekabetçi olursun ve dengeden saparsın. Kendini kelimelerle ifadede zorlanırsın.

DENGE İÇİN: Düzenli egzersiz yap. Öğret.

6. BEDEN: ARCLINE – YAY  HATTI: adalet, koruma, projeksiyon
Hedeflerimi gerçekleştirebilecek miyim? Bunu dürüstlükle mi yapıyorum?

Arcline, yay hattı, manyetik bedenlerden biridir. Aslında bir kulak memesinden diğer kulak memesine uzanır ama her yerdedir. Bu sizin projeksiyonunuz, parlaklığınızdır. … Azizlerde görselleştirilen hare gibi düşünebiliriz. Hipofiz beziyle ilişkilendirilir. Sinir sistemini regüle eder, odaklanmana ve meditasyon yapmana olanak tanır. Bu beden, bağışıklık sistemine tekabül ediyor, neyin, nasıl iyi olduğuna karar vermek ve sisteme alıp almamak. Zihinsel anlamda adaletle alakalıdır, topluma hizmet etmek, sadece kendim için değil herkes için doğru olanı yapmak… 6. Merkezi sezgilerle kendinizi korumak için kullanabilirsiniz, böylece hayatın stresiyle baş ederken kalbinizi kapatmanız gerekmez. Öfke ve egosunu hiçbir şey ayağa kaldıramaz; işte yay hattının gücü de budur.

DENGE İÇİN: 3. Gözü, hipofiz bezini uyandır.

7. BEDEN: AURA: merhamet, güvenlik, sevgi
Evrensel aşkta güvende hissediyor muyum?

Aura, manyetik alandır, renk değiştiren ve etrafımızdaki alan… Düşünceleri takip eder, kadınlarda daha çok genişleyebilir. Yaşam gücünüz için bir kaptır ve bu yaşam gücünü korur. Kalkan gibi pozitifliği çekebilir ve olumsuzlukları püskürtebilir. Eğer aura zayıfsa paranoyak olabilirsiniz, olumsuzluk psişeye fiziksel bedene nüfuz edebilir. Hastalıklar bedene önce auradan girer. O nedenle aurayı güçlü tutmak esastır. 7 affediciliğin sayısıdır. Geçmişi affedince auradaki yaralar iyileşir.

DENGE İÇİN: Meditasyon yap. Doğal liflerden yapılmış beyaz renkli kıyafetleri tercih et.

8. BEDEN: PRANİK BEDEN: Saflık, enerji, korkusuzluk
Hayatı korkusuzca kucaklayabiliyor muyum? Hedeflerimi gerçekleştirecek yeterli enerjiye sahip miyim?

Pranik beden, nefesiniz aracılığıyla, yaşam gücünü ve enerjisini sisteminize sürekli almaya devam eder. Bu, korkusuz, tamamen canlı ve tüm yaratılışla bir olduğunuzu hissetmenizi sağlar. Pranik beden güçlüyse nefes derindir, rahattır. Tüm hastalıklar pranik bedende dengesizlikle başlar.

DENGE İÇİN: Tüm nefes çalışmaları.

 

9. BEDEN: SÜPTİL BEDEN: Sakinlik, incelik, ustalık
Süptil ve hassas mıyım, yüzeysel olanın ötesine geçebilir miyim?

Süptil bedeniniz, hayatın dolaysız gerçeklerinin ötesinde yatan yüce ve ilahi oyunu görmenize yardımcı olur. Süptil beden ve ruh beden karmaşık şekilde bağlantılıdır. Süptil beden, ruhun amacını hiç unutmayan bedendir. Küçük detaylarla değil evrenin amacıyla meşguldür. Süptil beden, ölüm anında ruhu taşıyan bedendir. 9. Beden güçlüyse çok sağlam bir meditatif alanınız vardır. “Casual body” de denir 9. Bedene… 9. Beden zayıfsa huzursuz olabilirsin, çünkü her şeyin olduğu haliyle mükemmel olduğunu fark edemezsin.

DENGE İÇİN: Her tür meditasyon ve 1000 gün boyunca kriya uygulamak.

10. BEDEN: RADYANT/IŞILTILI BEDEN: kraliyet cesareti, asalet
Hayatım cesaret, asalaet ve yaratıcılık örneği mi?

10. Beden titreşimle ve elektromanyetik alan ile ilgilidir. Size maneviyattan gelen asalet ve parlaklık verir. Hayata “ya hep ya hiç” tutumuyla yaklaşırsınız ve %110’unuzu verirsiniz. 10. beden az gelişmişse, çatışmadan korkabilirsiniz. Diğer insanların dikkatinden çekinebilirsiniz, çünkü içsel asaletinizin tanınmasıyla gelen enerji ve sorumluluklardan korkarsınız. 10. Beden, kendine ve diğerlerine dürüst ol, birlik ol ve öğretini yay der.

DENGE İÇİN: Adanmışlık. Saçları kestirmemek.

 

11. BEDENLENME: Paralel uyum: Sonsuzluk
Gerçek benim kimliğim mi? SAT NAM? Sonsuzluğun benim aracılığımla akmasına izin veriyor muyum?

Yogi Bahajan diyor ki “İçinizdeki tanrı ve içindeki insan paralel uyum içindeyse, o zaman 11. Hale gelmişsinizdir.” Burada dualite yok, ilahi vizyon var. İçsel olarak zenginsin, tatmin dolusun. Her yerde tanrıyı görüyorsun. İradenle 10 bedenin oyununu yönetebiliyorsun.

DENGE İÇİN: Nam Simran veya Siri Guru Granth Sahib

 

Yogi Bhajan “Eğer 10 bedenin sen olduğunu anlarsan, bu 10 bedenin farkında olursan ve onları dengeye getirirsen tüm evren seninle dengede olur” diyor. Tüm kundalini yoga dersleri bu 10 beden üzerinde çalışır. Öyleyse disiplinle çalışmaya devam!