1 Aralık 2014 Pazartesi

Zeytinyağı Yamaklık Okulu II 5 - 7Aralık‏

Bu hafta sonu uzun olacak, 3 günlüğüne Seferihisar'daki Doğa Okulu'na gidiyorum. Yolculuğun her hali güzel, hele ki adımlar doğaya doğru ise... Matım ve uyku tulumum da benimle olacak, mütevazi bir yolculuk bu, doğadan öğrenmeye gidiyorum. Ayvalık'ta geçen uzun yazların tatlı bir yan etkisi olarak aşığı olduğum zeytin ağaçlarıyla kucaklaşacağım, onları dinleyecek, zeytin tanelerinin serüvenine tanıklık edeceğim.  Doğa Okulu'ndan Raziye İçtepe, o kadar güzel bir mail ile önden karşıladı ki bizi, belki gelecekte size de ilham verir, siz de bir çalışmaya katılırsınız oralarda diye düşünerek blogumda yayınlamak için izin istedim kendisinden. Evet, metin şöyle: 


Binlerce yıllık masallarda, hikayelerde hep onun adı geçer. Efsaneleri anlatılırken hep ölmezağacı diye anılır, çünkü ne zaman ölüm yaklaşsa hemen dibinden bahar kokulu bir sürgün verir ve hayat kaldığı yerden devam eder. Zamana inat zamansızlığın kanıtı; zeytin ağacı. Yüzyılları kabuğunda saklayan zeytin ağacı, meyvesiyle canlıları beslemiş, yağıyla karanlığı aydınlatmış, şifasıyla Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olmuş. Bilgeliğin, barışın, sağlığın ve yeniden doğuşun simgesi; zeytin ağacı.

Yoğun başvurular nedeniyle Zeytinyağı Yamaklık Okulu’nun ikincisini düzenliyoruz. Katılımcılarımızla ilk gün Orhanlı Kocaköy’de bulunan Doğa Okulu araştırma binasında buluşacağız. Daha sonra Urla’da bulunan 2600 yaşındaki tarihi Klazomenai yağhanesini ziyaret edeceğiz. Zeytinyağının kadim döngüsüne 2600 yaşında olduğu bilinen ve en eski zeytinyağı işliği olarak tanımlanan Klazomenai’de şahit olacağız. O dönemlerde insanların zeytinyağını nasıl elde ettiğini gözlemleyeceğiz. Akşam üzeri Doğa Okulu’na geri döneceğiz. Akşam yemeğimizi yerken tarih boyunca zeytin ve zeytinliklerin önemi üzerine sohbet edeceğiz.

Kursumuzun ikinci günü, sabah kahvaltısını yaptıktan sonra köydeki geleneksel bir zeytinliğe gideceğiz. Zeytinlikte hasadın nasıl yapıldığını görüp biz de işin bir ucundan tutacağız. Zeytin hasadımız akşama kadar devam edecek. Zeytin ağacının dibi nasıl açılır, ağaca zarar vermeden zeytin nasıl toplanır gibi konuları kökleri yüzyıllardır bu coğrafyada olan köylülerimiz anlatacak. Akşam yemeğini yerken gün içinde yaşadıklarımızı tartışacağız.

Kursumuzun üçüncü günü ise hasat edilen zeytinin, taşbaskı zeytinyağı fabrikasında yağ haline gelişini izleyeceğiz. Taşbaskının önemini ve geçmişini konuşacağız. Fabrikadaki çalışmamızdan sonra, zeytinliklerin doğa ve insan için önemi hakkında sohbet edeceğiz. Zeytinliklerin azalmasıyla ortaya çıkabilecek sorunlar üzerinde konuşacağız. Kurs boyunca yaşadığımız deneyimlerden yola çıkarak genel bir değerlendirme yaptıktan sonra vedalaşacağız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder