10 Aralık 2014 Çarşamba

Engellerimiz aslında bizim öğretmenlerimiz mi?


'GİTTİĞİN YOLDA ENGELLER YOKSA, BİL Kİ YANLIŞ YOLDASIN!' 

Doğa Okulu, Aralık 2014, Seferihisar, Eski Orhalı Köyü

Geçtiğimiz hafta sonunu Doğa Okulu'nda geçirdim. Oradaki köye yerleşen doğa tutkunlarının, doğanın kendisiyle ve tüm diğer insanlarla kurduğu mütevazi ilişkilerden çok etkilendim. Sadece yazılı değil, sözlü kültürü de korumanın peşindeler. Sohbet sırasında Güven Eken, köyün çobanı ile yürürken çobanın ağzından dökülen bir cümleyi aktardı “Gittiğin yolda engeller yoksa, bil ki yanlış yoldasın.” 

Doğa Okulu - Seferihisar, Eski Orhalı Köyü, Aralık 2014

Bu bana Patanjali’nin 8 basamaklı yoga yolundaki üçüncü niyama olan TAPAS’I hatırlatıyor; yani önümüze çıkan zorlukları büyümek için potansiyel bir alan olarak görmek. Yogiler hayattaki zorluklar sayesinde çeşitli bağımlılıklarımızdan (bu olumsuz bir düşünce kalıbı da olabilir) kurtulabileceğimizi, çünkü o deneyimi acı verici kılan şeyin aslında bizim yaklaşımımız ya da algımız olduğunu söylüyor. Çünkü aslında bize acı veren ya da hayatımızda "zorluk" olarak nitelendirdiğimiz şeyler, durumun kendisinden değil, kendi ezber düşünce modellerimizle yönelttiğimiz bakış açımızdan kaynaklanıyor. Bunu anlamaya başladığımızda, daha doğrusu fark etmeye başladığımızda bu anlar bizi büyümeye ve olgunlaştırmaya taşıyan deneyimlere dönüşüyor... Tabii ki izin verebilirsek. 

Her asana, bunu deneyimlemek için müthiş bir alan açıyor bizlere. Bugün ‘asana’ların arasında nefesimizle akarken bunu araştırıyor olacağız. Karşıma çıkan zorluklarla büyüyebilir miyim? Akşama görüşmek üzere!
Zeytinyağı Yamaklık Okulu II, 5-7 Aralık 2014



Zeytinyağı Yamaklık Okulu II, 5-7 Aralık 2014

Doğa Okulu, işte o yukarıda görünen beyaz bina. Bir zamanlar Eski Orhanlı Köyü'nün ilkokul binasıymış....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder