25 Ocak 2016 Pazartesi

Risk almak



"Büyük aşklar ve büyük başarılar büyük riskler taşır. Eğer en iyi haline ulaşmak istiyorsan, risk almak ve yatırım yapmak zorundasın.” Dalai Lama

Bir alıntıyı eski defterlerimden birinin sayfaları arasında buldum. Eksik ya da fazla not almış olabilirim, kaynak gösteremediğim için Dalai Lama tam olarak böyle mi demiştir emin değilim. Ama burada söz edilen yatırımın sevgi, zaman, emek, para veya daha pek çok şey olabileceğini biliyorum. Neye ulaşmak istediğimize bağlı. Ama kesin olan şu ki daha sevgi dolu bir dünya yaratmak için çok daha fazla cesarete ihtiyacımız var.
Sevgiyle dopdolu ve buna ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz cesareti içinizde hissetiğiniz çok güzel bir hafta olsun!


“Great love and great achievements involve great risk. If you want to be your best, you need to risk, you need to invest” Dalai Lama

12 Ocak 2016 Salı

Kadınlar ve Ashtanga Yoga


fotoğraf: planetashtangayoga.com

fotoğraf: planetashtangayoga.com
Ashtanga Yoga Gurusu Sri K Pattabhi Jois’in kızı Saraswathi Rangaswamy ile yapılan bir röportajı okudum. Sharat, Pattabhi Jois´in stüdyosunda haftanın 6 günü ders veriyor. Bu uzun metnin tümünü çeviremedim ama kadınlarla ilgili birkaç cümleyi paylaşmak istedim, çünkü sanırım kimi zaman doğurgan doğamızı, hormonlarımızı ve bedenimizin ihtiyaçlarını unutarak bedenlerimizi gereğinden fazla zorlayabiliyoruz. 

Sharat, kadın ve erkeklerin fiziksel olarak farklı olduğunu hatırlatıyor. “Kadınlar her ay menstrüasyon oluyor ve hamile olma ve doğum yapma becerisine sahip. Kadınlara uygun olmayan bazı asanalar var ama bunlar sayıca çok değil. Düzenli bir pratiğe sahip olmak önemli ama dinlenmeyi de ihmal etmemek gerek. Kadınlar tüm gününü çalışarak geçirdikten sonra evi ve ailesiyle ilgilenmek durumunda olabiliyor. Erkekler çoğunlukla işlerine odaklanarak dinlenebiliyor. Bence çok çalışan ve sonra gelip ev ve ailesiyle ilgilenen kadınların Primary (Birinci) Seriyi yapması yeterli. Uzunca bir süre düzenli pratikten sonra, Intermediate (Orta) da yapabilirler. Bazı kadınlar Advanced (İleri) seviyelere de geçebiliyor ama bunun gerekli olduğunu düşünmüuyorum. Birinci Seri (Primary Series) kendimizi topraklanmış ve güçlü hissetmemizi sağlıyor” diyor. 

Menstrüasyon döneminde yoga yapmak konusundaki düşünceleri ise şöyle: “Ağrı ya da fazla kanamaya bağlı olarak bazı kadınlar için bu günlerde uygulama yapmak çok zor. Çoğu kadın çok çalışıyor ve aslında dinlenmeye ve bu üç günü sakin geçirmeye ihtiyaç duyuyor. Bu çok önemli! Kanamanın en fazla olduğu ilk üç gün güçlü bir asana pratiği yapmak vücut için pek de iyi değil. Salamba Sarvangasana ya da Sirsasana yapmamalılar. Burada, Hindistan’da Brahman geleneğine göre kadınlar bu üç gün boyunca dinlenir, yemek yapmaz, hatta mutfağa adım bile atmaz. Diğer kadınlar onun için pişirir, o sadece yemek yer ve bol bol uyur.”

Hayatınızda size yemek yapacak biri ya da 3 gün uzun uzun dinlenecek vaktiniz var mı bilmiyorum ama sadece bu olasılığı anımsayarak menstrüasyon döneminde kendinize biraz daha şefkatli davranabilirsiniz. Hatta aslında kendinize her gün şefkatli davranabilirsiniz!

Röportajın tamamı için: http://www.planetashtangayoga.com/Saraswati_Interview.html

11 Ocak 2016 Pazartesi

ayna

HariOM Yoga Merkezi ile Nepal-Tibet, 2012
“Yoga, içeriden kendimize baktığımız bir aynadır.” 
IYENGAR

(Bu fotoğrafı 2012 yılında HariOM Yoga Merkezi ile birlikte çıktığımız Tibet Yolculuğu'nda yolculuk boyu oda arkadaşım olan Başak çekmişti

7 Ocak 2016 Perşembe

Vandana Shiva Türkiye'de



Toprakla ve birbirimizle barışmak için; tohumu, suyu ve toprağı hatırlayarak ekoloji konusunda düşünmek için önümüzdeki Cuma günü çevre aktivisti Vandana Shiva’nın konuşmasına davet ediyorum hepinizi. 


TARİH/SAAT: 15 Ocak 2016 Cuma, Saat: 15:00
YER: Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall, Güney Kampüs
KONU: Dünyayla ve Birbirimizle Barışmak

Dünyaca ünlü yazar, akademisyen ve çevre aktivisti Vandana Shiva, Hrant Dink’i anma konferansı için konuşmacı olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne geliyor. Dünyada aktivist hareketin öncülerinden biri kabul edilen Hint çevreci ve küreselleşme karşıtı ekofeminist yazar ‘Dünyayla ve Birbirimizle Barışmak’ başlıklı bir konuşma yapacak. 

Hayatının büyük bölümünü biyoçeşitlilik ve yerli bilgiyi savunma ve kutlamaya ayıran Vandana Shiva, verimlilik, beslenme, çiftçi gelirleri ve iklim direncini artırmak için tarımda biyolojik çeşitliliği teşvik etmek alanında çalıştı. Bu çalışmaları onun 2003 yılında Time dergisi tarafından 'Çevre Kahramanı "olarak sunulmasını sağlamıştı.

Konuşma İngilizce sunulacak ve eşzamanlı tercüme edilecek.

-----

Lecturer: Vandana ShivaTopic: Making Peace with the Earth and Each Other
Date/Time: January 15, 2016 Friday - 15:00
Location: Bogazici Univ., Albert Long Hall, South Campus


Vandana Shiva is an Indian author, scholar and environmental activist. 
Her first book, Staying Alive (1988) helped redefine perceptions of third world women. In 1990, she wrote a report for the FAO on Women and Agriculture entitled, "Most Farmers in India are Women". She founded the gender unit at the International Centre for Mountain Development  in Kathmandu and was a founding board member of the Women's Environment & Development Organization.

She has spent much of her life in the defence and celebration of biodiversity and indigenous knowledge. She has worked to promote biodiversity in agriculture to increase productivity, nutrition, farmer's incomes and climate resilience. It is for this work she was recognised as an 'Environmental Hero' by Time magazine in 2003.  

The talk will be presented in English, and will be translated simultaneously into Turkish.