Özgün Tanglay & Dina Karim |
Dina ile 90 dakikalık bir ders yaptık. Bu sürede çalıştığımız asana sayısı ‘savasana’ dahil 10’u geçmez. Bir çeşit duvarda ‘pincha mayurasana’ya doğru ilerlerken çalıştığımız pozları ince detaylarıyla paylaşmak istiyorum. Belki sizin için çok bir şey ifade etmeyecek ama verilen her bir komut bende yeni aydınlanmalar yaşattı ve hiçbirini unutmamak için de bir an önce yazmak istiyorum. Belki de kendim için yazıyorum. Tabii ki döner dönmez yapacağım ilk dersin konusunu da böylece duyurmuş oldum.
Gelellim dersin akışına ve tüm pozlarda fark yaratan detaylara:
Kısa bir ısınmayla vücudu hafif açtıktan sonra 4 ayakta kolların doğru kullanımını çalışmaya başladık. Biliyorsunuz aşağı bakan köpekte -farkında olmadan- genel eğilim eklemlere yüklenmek ve kolları çalıştırmamak oluyor; özellikle de esnek eklemlerden söz ediyorsak.
Blok üzerinde dandasana ile başladık derse. Bacakları doğru kullanarak omurgayı uzattık. Sonrasında aktif çocuk pozu ile bedeni canlandırmaya başladık. Sonrasında ise omuzlara çökmediğimiz, rahat bir baş duruşunun temellerini çalıştık. Tüm pozlar, dış kasların güçlü, iç organların rahat hissettiği, nefes kalitesinin giderek iyileştiği bir sürece dönüştü.
Aşağı Bakan Köpekte Kolların Doğru Kullanımı
Bir bloğu uzun kenarı iki el bileğinin arasında, el bileklerini ortalayacak şekilde yerleştirin. Dirsekler omuz açıklığında olmalı. Ön kollar, tıpkı üst kollar gibi dış rotasyon içine giriyor. (Hatta elinizle bu şekilde ön kolların derisini yerleştirebilirsiniz). Elleri içten dışa çevirerek avuç içlerini gökyüzüne dönük halde yerleştirin. Bloğu iki bilek arasında sıkıştırmaya devam ederken, başparmakları yere yaklaştırmayı ve parmakları her yöne doğru aktif bir şekilde uzamayı hedefleyin. Yani dış bilekler yukarı doğru diyebiliriz. Bu açıklığı omuzlara öğrettikten ve kollarda bu etkiyi hissettikten sonra, aynı uygulamayı ayak armaklarını takarak ön kolların yerde olduğu Aşağı Bakan Köpek varyasyonunda yapın.
NOT: Yukarıdaki deneyimin etkilerini normal aşağı bakan köpek pozuna taşımak ve aynı hissi bulabilmek için kolları bükün, kürek kemiklerini ayırarak düzeltin. Üst kollar aktive olduğunda, tüm Aşağı Bakan Köpek deneyiminin değişmeye başladığını fark edeceksiniz. Otomatik yaptığımız Adho Mukha Svanasana’larda bunu hissedemiyoruz.
Eşli Çalışma
Avokado ve matcha latte ile ders notları |
Ters Duruş
Şimdi, eşli çalışma sonrasında kollarda yakaladığımız deneyimi, yani omuz açıklığını ve kürek kemiklerinin birbirinden ayrılma hissini koruyarak ve el bileklerinin arasındaki bloğu tutmayı sürdürerek bacakları yukarı uzatıyoruz. Bu aşamada topukları tavana doğru yaklaştırırken belde de alan yaratıyoruz. Bunun için de gerekli olan tadasanadaki gibi bacakların iç rotasyonunun korumaya devam ederken sakrumda alan yaratmak. (Bunun etkisi ters duruşta anlaşılamıyorsa, tadasanada şu çalışma yapılmalı: Blokun geniş kısmı üst bacakların arasına yerleştirerek üst bacakların iç rotasyonunu bulun. Bu hissi korumaya devam ederken kuyruk sokumunu uzatın. Sadece kuyruk sokumunu uzatmakla ilgilenirseniz, bacaklar dış rotasyonu girer ve bu da kalçanın sıkılmasıyla ve belin sıkışmasıyla sonuçlanır.)
Henüz görsel malzemeyle açıklamaya vaktim olmadı ama ilk fırsatta fotoğraflar ekleyerek bu gönderimi zenginleştirmeyi umuyorum. Yine de bu paylaşımın özellikle de eğitmen arkadaşlarımın işine yarayacağını umuyorum.
LONDRA’DAYSANIZ BU KURSU KAÇIRMAYIN:
Dina Karim yeni başlayanlar için 5 haftalık bir kurs düzenliyor. Eğer Londra’da 5 hafta daha kalabilecek olsaydım, her asana’yı detaylarıyla yeniden çalışmak ve vücuduma yerleştirmek için bu temel kursa katılmak isterdim. Aranızda gidebilecek tanıdıkları olan varsa lütfen önersin. Yoga’ya Iyengar ile her şeyin temelini öğrenerek başlamak bir şans! “Neden başlangıç seviyesi derse gireceksin ki?” diye bir soru yükselebilir. Doğrusunu isterseniz yogada ilerledikçe temel asanalar zorlaşıyor, çünkü esas olanın ileri seviye asanalar yapmak değil, her asananın içinde hizayı bulmak olduğunu; çünkü doğru hiza ile önce nefesin sonra da ruhun evrensel akışla hizaya girdiğini hissetmeye başlıyorsunuz. Doğru hizayı bulmak için ise bedenin tek bir noktasına değil her noktasını aynı özenle hissettiğiniz bir efor gerekiyor. İşte zaten o noktada ‘asana’nın nefesi, nefesin ‘asana’yı desteklemesi olduğunu algılamaya başlıyor, kasları uzatmaktansa kasları gerçek anlamda kemikleri ve eklemleri destekleyen yapılar olarak güçlendirmekle ilgileniyorsunuz. Bana tüm bunları hatırlatan ve şu an bu kelimeleri yazdıran Iyengar Yoga’nın bendeki yeri bambaşka. Çünkü bedenin zekasına alan açmak vücudu kuvvetlendirirken kendiliğinden gelişen derin bir rahatlamayı beraberinde getiriyor.
Sadece tek bir dersine girdim ama Dina ile çalışmayı çok sevdim. Benim için bu ders bir atölye çalışmasına dönüştü. Daha yakın coğrafyalarda yaşasak, ondan daha fazla öğrenmek isterdim. Bende iz bırakan hocalarım Ramanand Patel ve Hart Lazer da Iyengar kökenli olduğu için, bu sisteme ayrı bir sevgi besliyorum.
Daha fazlası için: http://www.timelessyoga.co.uk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder