8 Nisan 2014 Salı

yoga yaparken uyuşma hissi

Dün ders çıkışında hayatında ilk kez yoga yapan bir öğrenci, kolunda uyuşma hissettiğini ve bunun normal olup olmadığını sordu. Ben de bugün bu konudan bahsetmek istedim. Kol ve bacaklarda biraz karıncalanma ya da uyuşma hissetmek özellikle yogaya yeni başlayanlarda görülebilen bir durum. Bu, yoga hareketleri vücuttaki birçok kası esneterek kan akışını artırdığı için ortaya çıkabilir. Yoga yaptıkça bu hisler giderek hafifliyor. Ayrıca ilk zamanlarda yoga pratiği sonrası hafif kas ağrıları da olabiliyor. Zaman içinde, asanalara alıştıkça bu şikayetler de azalıyor. Önemli olan ve kesinlikle istemediğimiz şey şiddetli ve noktasal ağrılar!

Yogada stüdyoya adım atarken rekabeti dışarıda bıraktığımızı hatırlamamız gerek. Özellikle yeni başlıyorsanız, ağrı ya da rahatsızlık hissettiğiniz durumlarda bedeninizi dinleyin, risk almayın ve kendinizi zorlamamayı seçin. Yan matta olup bitenlerle ilgilenmeyin. (Serpil Hocam hep “Matta ve hayatta kendini komşunla kıyaslama” derdi). Biraz sabır ve düzenli uygulama ile pozlar yavaş yavaş bedeninize yerleşecektir. Tıpkı zamanla bedenimizin şeklini alan kıyafetler gibi!

2 yorum:

  1. benimde tüm vüdumda ara ara kaşınmalar oluyor. Yoga ile alakası olabilir mi?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Yonca. Bu konuda bir bilgim olmadığı için en sağlıklısı bir uzmana danışmak diye düşünüyorum. Belki doktora gitmeden önce özellikle hangi saatlerde, ne yedikten ya da yaptıktan sonra artıyor diye not alabilirsiniz. Psikosomatik bir tepki de olabilir, özellikle bir yerde ya da bir kişiyle görüştükten sonra artıyor mu, buna dikkat edebilirsiniz.

    YanıtlaSil