20 Ocak 2015 Salı

OMURGANIN DOĞAL KIVRIMI

Image: Dr James Buddle, Melbourne
‘Omurganın doğal kıvrımını bulmak’ terimini ilk kez sevgili hocam Mey (Elbi)’in derslerinde duymuştum. Giderek içime, bedenime ve sonra dilime yerleşen ve daha sonra sık sık kendi derslerimde de kullanmaya başladığım bu yaklaşım ilk aşamalarda üzerimde sarsıcı bir etki bırakmıştı. O zaman, yani Kasım 2012’de bu hislerimi Mey’le paylaşmıştım. Aklıma düştü, sizlerle de paylaşmak istedim, kim bilir belki bir kıpırtı yaratır kalbinizin omurgaya en yakın yerlerinde... 

Omurganın doğal kıvrımını bularak pozlara girmek başka bir şey;
Çünkü yoga matıma daha büyük bir heyecanla çıkıyorum son 3 gündür, sanki bedenimin bana anlatacağı çoook şeyler var ve ben bugüne kadar onu hep susturmuşum gibi.

Çünkü asanalarda 'omurgamın doğal kıvrımını koruma' hissi, sadece omurgamı değil, ruhumu da özgürleştiriyor sanki. Tabii bu çok büyük bir cümle, öyle kolay ve birdenbire olmuyor bu işler biliyorum ama, en azından bir çıkış yolu sanki, kendimle en azından birazcık da olsa daha samimi bir ilişki kurmak adına. Omurganın doğal haline saygı duyarak asanalara girme bilinci, aslolan özüme saygı duyarak hayatı karşılamayı hatırlatıyor ve bu çok güzel. Her kimsem o olarak, kendi sınırlarımın izin verdiği ölçüde, doğal halime saygı duyarak ve özenle yaşamak. En azından niyet etmek buna...

Tekrar edip durduğum ezberi bozmak ve gerçeğe bakmak, her 'an'ı yeniden keşfetme sorumluluğu içinde... Başka bir şey olacağım diye kendimi itip kakıp hırpalamak ve o pozdan bir diğerine ve o halden bir diğerine, o rolden bir diğerine sürüklemek yerine (matın üzerinde ve dışında) olduğum yerden başlama hissi. Bir samimiyet durumu, insanın kendisiyle kurduğu.

Hem heyecan verici, hem de çok zor. İtiraf ediyorum, aynı duyguya Chuck Miller'ın derslerine girdikten sonra da kapılmıştım ama adını tam koyamamıştım. Sadece bu yüzleşmeyle gelen müthiş bir moral bozukluğu hatırlıyorum, hatta galiba bir ders sonrası ağlayarak işe gitmiştim. Nedense daha sonra bu farkındalığı pratiğime yansıtamadım, yeniden en uca gideyim, en çok açılayım, yapabileceğimin sınırlarına gideyim derdine düştüm - bedenim bana haykırsa da duymayarak belki de. Alışkanlığa sığındım yani matta ve hayatta.

Şimdi bu yüzleşme, ikinci kez, yine moralimi bozuyor, bozmuyor desem yalan (ve hatta bedenin kendini korumak için hissizleşmesi bilgisi canımı acıtıyor), ama yine de merak ediyorum şimdi matın üzerinde olacakları. Bir çocuk gibi ellerimi kavuşturarak çenemin altında, izlemek için sabırsızlanıyorum bu sürecin içinde bulacaklarımı. Bir yandan böyle büyük cümlelerin EGO'nun işi olduğunu da biliyorum. Adımlar çoook naif ve ufak zira bu yolculukta.


-----

My search for the natural curve of the spine is a big step in my yoga journey...

19 Ocak 2015 Pazartesi

iyi haftalar!

Lokah Samasta Sukhino Bhavantu
Tüm canlılar mutlu ve özgür olsun
May all beings be free and happy

İYİ HAFTALAR!

13 Ocak 2015 Salı

incinmişliklerimizi görmek

Image by @andrea_corina_romo
Pek çok kez çalışma şansına sahip olduğum ve yakında yeniden Türkiye'ye gelecek olan Hart Lazer "Her birimiz birer savaşçıyız, hislerden kaçınmak için arkasına saklandığımız kalıpları koruruz. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak yaralanmışlığımızın savunmasızlığını hisettiğimiz anda ise reaksiyonlar devreye girer. Kalıplar çoğunlukla görev, onur, sadakat ve disiplinle ilişkilidir. Bunlar ara sıra cesaret kisvesi altında görünseler de, derin bir inceleme karşısında paramparça olurlar" diyor.

Kırgınlıklarınızla, incinmişliklerinizle yüzleşmek ve kendinize derinden temas etmek istiyorsanız, Hart Lazer’la tanışmanızı öneririm. Şubat 2015’te yine burada olacak. Bedenin neleri hatırladığı, nasıl da sakladığı ve şefkatle nasıl yumuşadığını ve kendine derinden bakmanın ne demek olduğunu çok iyi bilen ve deneyimleten bir uzman. Yollarını gözlüyorum. Ondan öğrendiklerimin bir tutamını seanslarıma aktarabiliyorsam kendimi şanslı sayarım…

Yogaşala sayfasından kopyaladığım 'Hart Lazer ile 360° Yogaterapi' atölye çalışmasının detaylarını aşağıda bulabilirsiniz. 


360 Yoga Terapi, YogaŞala Nişantaşı


(20-22 Subat, 2015) Yoga pratiği ile kronik ağrılarla başetmek 
Bu modülde Hart, ağrının sinir sistemi ve müsküloskeletal sistem (kemik, kas, bağ, tendon ve eklemlerin oluşturduğu, vücut şeklinin korunmasını ve hareketi temin eden kas-iskelet sistemi) ile ilişkisi, sinir sistemin ağrıya nasıl cevap verdiği gibi kronik ağrılarla başetmenin temel yolları deneyimletilecektir.

Bu modüldeki diğer konular:
- Kalça, kasık, alt bel, boyun ve omuzlar, siyatik, bel bölgesindeki ve dizlerdeki baskılar ve önleme yolları
- Pozlarda incinmeyi önleyici temel teknikler ve varyasyonları
- Yoga fizyolojisi, ağrının anatomisi, müsküloskeletal katmanlarda ağrıyı iyileştirmek için zihnin ve görselleme tekniğinin kullanımı

( 27 Subat – 1 Mart 2015) Yoga pratiğinde sıklıkla karşılaşılan sorunlar ve çözümleri  
Yoga uzmanları ve yoga yapanlar, yoga pratikleri sırasında çeşitli bedensel limit ve gerginliklerle karşılaşırlar. Asana, pranayama ve meditasyonun yanlış anlaşılması ve kullanılmasından kaynaklanan sorunlar da yine yoga pratiğinin kalitesini derinden etkiler. Bu sorunlardan hareket edilerek hazırlanan 4. Modül’de:

-Kendinizin veya danışanlarınızın bedenlerindeki limitleri anlayıp, bu limitlerle nasıl çalışılacağı,
-Gergin noktaları gevşetme ve güçlendirme teknikleri,
-Bedeni 'limitli ve sorunlu' durumdan çıkaracak çözümler (asana ve terapiler) paylaşılacaktır.

*Tüm seviyedeki katılımcılara açıktır.
*Atölye  için sadece nakit ödeme alınabilmektedir.
*İptallerde ücret iadesi mümkün değildir.
*Gerekli katılım sağlanamadığı takdirde atölye iptal olacak ve ücretler iade edilecektir.
*4 modülü tamamlayan tüm katılımcılar 100 Saatlik Yogada Uzmanlaşma Belgesi alacaklar.
*Bu çalışma; modül modül veya tüm modüller birlikte alınabilir.
*Tüm modüller alındığı takdirde, alınan saatler Yogada Uzmanlaşma Programı’na eklenir.


Etkinlik Saatleri: Cuma: 19:00- 21:00 // Cumartesi & Pazar: 9:00-17:00
Etkinlik Yeri: YogaSala Nişantaşı

Etkinlik Ücreti:
Tek modül : 720 TL

HART LAZER

United Yoga Montreal'in kurucularından Hart, yoga uzmanlarının mentoru olarak Yoga dünyasında tanınır. Uzun seneler Ramanand Patel ile Iyengar, Ashtanga gibi pek çok farklı stili pratik eden Hart, her stilin faydalı ve eksik kalan yönlerini deneyimledikten sonra disiplinlerüstü bir yaklaşımla asana mekanikleri ve yoga bilgilerini geliştirme teknikleri üzerinde engin bir deneyime sahip olmuştur. Hart, Yoga ve travmanın bedendeki etkisini çok boyutlu bakış açısı ile araştırmaya devam etmektedir.

12 Ocak 2015 Pazartesi

The Mirror of Yoga'dan...

"Herhangi bir pozun içindeki gerçek anlayış ve özgürlük, o an içinde ortaya çıkan tüm hisleri gözlemlerken açığa çıkar" Richard Freeman, The Mirror of Yoga (s.87)

"...the true insight and freedom within any posture actually comes from being able to observe the sensations, whatever they are as they arise." Richard Freeman, The Mirror of Yoga (pp. 87)