1 Ekim 2019 Salı

Rebirthing 2019 - istanbul


28 Eylül 2019 Cumartesi günü, İstanbul'da Kundalini Yoga yeniden doğum (rebirthing) etkinliğindeydim. Kundalini Yoga Eğitmenlik Eğitimi'ni aldığım hocalarım olan ve AAA Ajai Alai Awakening’in kurucu eğitmenleri Sat Sarbat Kaur ve Satmukh Singh Türkiye’deydi ve onları yeniden görmek, dinlemek ve bu sayede özümü hatırlamak içimi hareketlendirdi. Bu sayede BÜMED’in yeşillikler içindeki muhteşem tesisi ile de tanışmış oldum. 

Rebirtihing 2019 - istanbul
“Ben kimim” sorusuna cevap aradığımız çalışmalara başlamadan önce Satmukh “Hiç anlamama hali içinde yüzebiliriz, çünkü tam da orada aslında mutlu olabileceğimiz bir yer var. İşte o, ben bu evrenin sadece bir aynasıyım diyebilme hali. Kim olduğuna bir konsept yapıştıramazsın. Bu, çocukken o karanlık kilere gitmek istemememek gibi. Hani o iyi çocuk olmazsak gönderildiğimiz yer, canavar var sandığımız yer. Oraya hiç gitmedik, bilinmeyenden işte bu kadar korkuyoruz. Tutamıyoruz, anlayamıyoruz ve canavarlar yaratıyoruz.” dedi. 

Sat Sarbat Kaur ve Satmukh Singh Türkiye'de
Yaptığımız çalışmalar işte o karanlık kilere ve canavara hoş geldin dediğimiz ve böylece aslında onların olmadığını anlamaya davet sunduğumuz bir alanda gerçekleşti. Orası, zihnin cevap hazırladığı değil, kelimelerin kendiliğinden döklüldüğü bir yer. O anda olan, oluveren, öngörülemeyene kucak açılan bir yer. Kulaklarımı dört açıp dinlediğim bir yer. Hani ‘ne diyeceğini biliyorum nasıl olsa’ diyip karşımızdakine şans vermediğimiz zamanlar var ya, bir soru sorsak bile cevabını bilirmiş gibi yaptığımız... İşte bu çalışmada tam tersine, hep yepyeni gözlerle baktım hem karşımdakine, hem de kendime. Kendime etiketler yapıştırmadığım bir yerden, kendime başka şekilde bakmak için bir şans vererek... Yeniden... Yeniden...

Yeniden doğum 2019, bu yıl BÜMED'de gerçekleşti


5 Temmuz 2019 Cuma

Geçmişi Şifalandırmak

Endişeli, kaygılı, kafan karışmış hissettiğinde ya da öfken yükseldiğinde acele etmeden, eyleme geçmeden dur ve uzun ve derin bir nefes al. Burada yaşadığım deneyim nedir diye bir bak, bir alan yarat. Geçmişin şifası farkındalıkta. Yogayı matın dışına taşımak böyle bir şey işte. Tepkilerini yargılamadan gözlemle, ortaya çıkan hislerle kal. Kolay değil biliyorum, kaçıp gidesi geliyor insanın. Ama eski yaraları iyileştirmeye tam da buradan başlıyoruz işte, zihnin sessizliğinde. Hislerini fark etmek zorsa, bedenin nasıl hissettiğine bakabilirsin. Farklı bir tepki verme olasılığını yani seçim yapma gücünü fark etmek iyi hissettirecek. Hep tekrar eden, alışageldiğin tepkilerden çıkarak zihnini ve bedenini bu an ile hizalayabilirsin. Sakinleş. Her an iyileşmek ve dönüşmek için bir fırsat olabilir. Anda farkındalığın getirdiği canlılığı, tazeliği fark et.

6 Temmuz 2018 Cumartesi, 17:00-18:30 YogaŞala Vinyasa 1 seansını, anda farındalığın getirdiği canlılığı ve tazeliği fark etmeye yönelik bir meditasyon ile tamamlayacağız. Gelin mutlaka ;) 

21 Haziran 2019 Cuma

adidas Bozcaada Yarı Maratonu'nda Yoga

adidas Bozcaada Yarı Maratonu 2019'da ilk kez adidas sponsorluğunda gerçekleşti. 21k ve 10k olarak koşulan yarış, yokuşları, rüzgarı ve müthiş manzaralarla dolu parkuruyla benzersizdi. Ben de hem sabah 10K koşusuna katıldım, hem de akşamüstü etkinliğin basın davetlilerine nefes ve beden farkındalığına odaklanan bir yoga dersi verdim. Açık havada, yazı erken karşılayarak yoga yapmanın tadı bambaşka. Doğanın içindeyken gevşeyen sinir sisteminin etkisiyle insan kendini daha rahat açıyor, kabuklarından daha hızlı sıyrılıyor. 

Hepimizin derin bir şekilde gevşediği ve yoğun bir deneyim yaşadığı bu 1 saatlik seansın sonunda ilk defa yoga yapayanlar yogaya başlama kararı aldı. Hatta yüzü hala gözümün önünden gitmeyen ama ismini paylaşmayacağım bir katılımcı, seans sonunda gözlerinin dolduğunu, çok yoğun bir deneyim yaşadığını söyledi ve "hocam sizi asla unutmayacağım" dedi. Ben de bir eğitmen olarak katılımcıların kendi duygularıyla böylesine temasa geçebileceği bu güvenli alanı yaratabildiğim için büyük bir şükran ve mutluluk duydum. Çünkü yoga aslında kendimize, duygularımıza temas etmenin bir yolu. Güzel görünen asanalara odaklanmaktansa duygulara dokunmak çok daha kıymetli. Teşekkürler o gün oarada olan herkes, teşekkürler yoga.



Bozcaada Yarı Maratonu'nda Yoga

adidas Bozcaada Yarı Maratonu basın davetlileri ile yoga seansı

Bozcaada Ayazma Manastırı açık hava alanında yoga

Bozcaada Başlangıç Seviyesi Yoga Dersi

Bozcaada'da bahar ve yoga

Açık havada Vinyasa Yoga ardından açık kalplerle tatlı bir sohbet




11 Haziran 2019 Salı

2019 Yazı Yoga Seanslarım

YogaŞala Nişantaşı 2019




Yaz programım belli oldu. ☀️Gelin, bedenlerimizle birlikte zihinlerimizi de esnetelim: 

🔺Çarşamba 18:30-19:50 Vinyasa 1-2 (orta seviye) YogaŞala Nişantaşı

🔺Cumartesi 17:00-18:30 Vinyasa 1 (başlangıç) YogaŞala Nişantaşı 


🔺Pazar 12:00-13:00 Vinyasa 1 (başlangıç) YogaŞala Nişantaşı (Pazar seansları 23 Haziran’dan itibaren)


@yogasalaistanbul 

#yoga #omshantiom #yogaiyigelir #yogaturkiye #yogapractice #yogayabaşla #yogainstagram #yogainspiration #yogalife #yogi #yogaistanbul #istanbulyoga #hereandnow #namaste #yogateacher #yogalife #yogayolum #wellness #meditasyon #meditation #hathayoga #vinyasayoga #holistichealth #parsvottanasana #yogasalanisantasi #yogasala #çakralar #7chakras #yazyogası #intensesidestretchpose

22 Mayıs 2019 Çarşamba

Boğaz bölgesinin lotusu Kantha Padma Kriya Türkçe PDF

Dün akşam YogaŞala Etiler'deki Kundalini Yoga seansında Kantha Padma Kriya'yı çalıştık. Evde kendi kendinize de kolaylıkla yapabileceğiniz bu kriyayı Türkçe PDF olarak da paylaşmak istedim. Kundalini Yoga Türkçe PDF arayan herkes, tereddüt etmeden indirebilir ve uygulayabilir. Ayrıca uygulayıp faydasını görürseniz, gönül rahatlığıyla paylaşabilirsiniz.

"Boğaz bölgesinin lotusu" olarak da adlandırılan bu kriya, "5. çakra nasıl açılır?" diye soranlara bir cevap niteliğinde. Boğaz ağrısı, diş problemleri tiroid ve paratiroid ile ilgili dengesizlikler, kekelemek, duyguları ifade edememek, konuşurken sesin çatallaşması... Tümü Vishuddha Chakra ile ilgilidir. 


Dengeli bir boğaz çakrası, sadece konuşmak değil aynı zamanda duymayı da kapsar. O yüzden önerim bu kriyayı uygularken sevdiğiniz mantraları çalmanız  ve onları bilinçli olarak dinlemeniz olacak... Sesin havada nasıl yayıldığını fark edin ve hava elementine daha merakla bakın.

Sorularınız olursa bana her zaman ulaşabilirsiniz.


18 Nisan 2019 Perşembe

Bafa Gölü'nde Beden ve Ses Çalışmaları

Latmos Dağları
11 - 14 Nisan 2019. Bafa Gölü Kapıkırı Köyü ve Latmos Dağları’nda Garanbuvaz vadisi.  ÇATI Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği’nin Bafa Gölü yakınındaki arazisinde şehir ışıklarından ve seslerinden uzak 4 gün.  Saadet Türköz ve Barış Mıhçı. Samimiyetle insanı özgürleştiren, deneyimli iki eğitmen.

YER VE GÖK ARASINDA HERAKLEIA
 ÇATI Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği - Bafa Kapıkırı 
Ayak tabanlarımla, yeryüzüyle, çekirgelerle, gökyüzüyle, şiirle, kendi sesimle yeni bağlar kurmak.  Saat sesleriyle değil çeşit çeşit kuş sesleriyle uyanmak. 4 sabah. Göle yukarıdan bakmak, ateş ile hemhal olmak, türkü olmak, söz olmak, ses olmak... Konuşmadan konuşmak, bağırarak var olmak, kuşlara karışmak, kelebeklere uçmak. Sazla türkü, kaya ile adım, mavi ile bir. Zamanın gölgesinde, ağacın esnekliğiyle. Beraber karşılanan sabahlarda el birliğiyle hazırlanan kahvaltılar, beraber üretilen günlerde upuzun masalar, paylaşılan sofralar. Taze sabahların taze çay kokusu. Kendini dinlemek, kendini eylemek ama yan yana. Kendinden başkalarına uzanmak, merakla. Dilden dile söz olmak. Rusça Korece Farsça Türkçe lalalallaaallaaaaa... Gözün alabildiğince ses, sesin uzanabildiğince boşluk. Bafa. Heraklia. Yeryüzünün kubbesi, gökyüzünün mavisi. Bafa is cool, where butterflies move. Yeryüzünün kubbesi, gökyüzünün mavisi. Bafa is cool, where butterflies move. Rapçe insan. Geçmişin izleriyle yarını yeniden yaratan, bizden bize kısa bir hikaye. Binlerce adım, binlerce kelime, binlerce anlamak... Yeniden. “Bir hüzün çöker, bir garip olur insanlar; yaklaşırlar birbirlerine. Şarkım sürer sabah kadar, melekler uçar üstümüzde.”

Saadet Türköz ile Bafa Gölü yakınlarında eğitim
Kendine yaslan. Varmak istediğin bir yer yok ki. Böylesi büyük sofralarda herkese yer var. 2 kişilik şiirler herkese değer barajsız sularda. Hepimize. Günlerce yıkanmasak ne yazar? Güneş doğuyor, bak ne güzel. Bildiğin her şeyi unut. Yürümeyi mesela. Yeryüzünün bilgisiyle yol al, özgürleşerek şekillensin omurgan. Anbean. Mağaradan çık. Alfabeni eksilt, M’yi bırak, her şey herkesin. Kendini geliştirme artık, kendi yolundan çekil sadece. Her şey çok kolay, öyle kolay ki, inan. Kapılar hiç kapanmıyor. Öyle bir anlat ki adını anma, öyle bir söyle ki inle.

Kirpinin kemikleri, yol papatyaları ve mor ve mor... Domuzla ayak izlerimiz çamurda üst üste. Yer kürenin korkak ortakları mıyız yoksa? Ateşle birlikte hayal mi kurduk, belki de anlamsızdı kelimeler. Zaten beden bilir, anlatır beden. Çekil yolundan. Kendini sustur ve gör gücünü. Olmaya çalışmadan olmak gibi. El ele el ele el ele el ele bir çemberde. Senden bana, benden ona, ondan ona. Nefes. Hayat. Yağmurdan güneşe, gülüşe, sese. Hayat.

Öyle bir yer ki, silinmişim. Olsunmuş. Her şey kendini işaret ediyor aslında hep. Başka bir işaret yok. Yok emojiler, ‘like’lar, gülücükler yok; kahve falları falan filan da yok ve yok “acaba”lar da. Her şey sadece kendisi ve değil ötesi.


BAFA GÖLÜ’NDE SES VE BEDEN ATÖLYESİ: DOĞAÇLAMA SES VE AXIS SYLLABUS

Bafa Gölü - Barış Mıhçı ve Saadet Türköz
ile ses ve beden atölyesi
Bunlar, Herakleia’da hayatımın 4 gününe yayılan sesli ve bedenli bir çalışmanın izdüşümleri. Adını duyduğum günden itibaren yolunu gözlediğim bir doğa atölyesi: Improvisational Voice & Axis Syllabus in Nature Bafa Lake (Bafa Gölü’nde Doğaçlama Ses ve Axis Syllabus Çalışması).

Atölyenin adı iddialı, büyük ve uzak geliyor belki ve tüm bu çalışmaların yoga ile ne ilgisi olduğunu da sorabilirsiniz pekala. Madem ki YUJ kökünden geliyor ve bir araya gelmekle ve buluşmakla ilgileniyor YOGA, bana sorarsanız bu da bir YOGA çalışması aslında. En azından 4 günün sonunda ruhumun hizalanışı böyle söylüyor bana.

AXIS SYLLABUS
Axis Syllabus ile beden araştırmaları - Bafa 
İnsan vücudunun hareketlerini tüm yönleriyle araştırmaya dayalı bir teknik(miş). Ben de ilk kez denedim. Yoğun bir çalışma gerektiriyor oluşu hareketlerin büyüklüğünden ya da zorluğundan değil tam tersine basitliğiyle ezber bozuşundan diyelim. Disiplininiz ister koşu, ister dans, ister yoga olsun, bedeni doğru şekilde ve farkındalıkla hizalamaya odaklanan ve hareketin prensiplerini araştıran  Axis Syllabus, hareketin doğasını anlamaya yönelik bir sistem olduğu için kesinlikle bilincinizde yeni kapılar aralayacak. En azından benim için böyle oldu. Günlük hayatta yürürken bisiklet sürerken ya da koşarken kullanabilirsiniz. Ve buradaki farkındalıkları şüphesiz ki yoga pratiğinize ve matınıza da taşıyacaksınız. Eminim. Ve hatta belki yogaya yaklaşımınızı sorgulayacaksınız. (Bu cümleyi yazarken sorgulamayı olumlu sepetine atıyorum.)
Arazide yeryüzü stüdyosu


SEZGİSEL SES ve DOĞAÇLAMA
Saadet Türköz ile daha önce de çalışmış ve deneyimlerimi yine bu yoga blogumda paylaşmıştım. Saadet oldukça deneyimli, öğrencilerini sevgiyle gözeten, sınırları aşmaları için onları her anlamda cesaretlendiren bir eğitmen ve sanatçı. Yaptırdığı çalışmalarla bedenin ses boyutunu araştırdık ve onun sayesinde grup içinde değilmişçesine sesimizle çıplak kaldık. En yakın köy bile uzak olduğu için, özgürce dağlara çarpıp çarpıp geri geldik, sınırsızca. Hatta mağarada ve ateş başında.


Atölye hakkında daha fazla bilgi için facebook sayfasını inceleyebilirsiniz.


Açık havada Axis Syllabus çalışması
Bafa Gölü - ses ve beden çalışmaları

Yemek hazırlıkları


Halk Ozanı Mehmet Akgün ile bir akşam 


Trekking - Bafa


Bafa - mağara resimleri
Doğada bahar





Bafa Gölü'ne yukarıdan bakış
Trekking - Bafa




Birlikte kahvaltı

6 Nisan 2019 Cumartesi

Yoganın Faydaları

VadiManasır'daki Yoga Kampımız
Yogaya yeni başlayanların ya da yogayı merak edenlerin ilk sorusu “yoganın faydaları nedir?” oluyor. Yoga yoluna adım atıp ilerledikçe sorular “yoga haftada kaç kez yapılmalı?” “hangi pozda kaç dakika kalınmalı” gibi çeşitleniyor. Ben bu yazıda olabildiğince objektif ve bilimin kabul ettiği haliyle yoganın fiziksel ve zihinsel faydalarından bahsetmeye çalışacağım. 14 yıl önce yogaya adım atmış ve yoganın her anlamda sağlıklı kalmaya yardımcı olduğuna inananan biri olarak herkesin seveceği bir yoga metodu olduğunu düşünüyorum. Başlangıç aşamasında yoganın felsefesi ile ilgilenmeden, yogayı sadece sağlıklı kalmanıza yardımcı olacak bir araç gibi düşünebilirsiniz; ki genellikle yeni başlayanlar yogayı bir egzersiz olarak görüyor ve yoganın faydalarına odaklanarak kilo vermek, stresten arınmak ya da kronik ağrılarla vedalaşmak için denemeye karar veriyor. Yogada derinleşme, daha sonra başlıyor.

FİZİKSEL VE ZİHİNSEL SAĞLIK
Yoganın bütüncül sağlıkla birlikte anılmasının en temel sebebi, yoganın bedenin kendini iyileştirebilme yeteneğine odaklanması. Tam da bu nedenle yoga pratiği, fiziksel ve zihinsel sağlığa giden yolun anahtarı gibi düşünülebilir; tabii düzenli bir şekilde uygulanması şartıyla. Hem zihinsel hem de bedensel güce odaklanan yoga, farkındalığı hayatınızın her anına dahil ederek bedeninizden başlayarak hayatınızı ve koşullarınızı kabul ederek huzurla kendinize yerleşmenizi sağlar, böylece çevrenizle uyum içine girersiniz.

Kısa bir araştırma yaptığınızda, yin yoga, vinyasa yoga, kundalini yoga, hatha yoga, ashtanga yoga gibi, çok farklı sayıda yoga tarzı olduğunu göreceksiniz. Aklınız karışmasın; başlangıç seviyesi olduğu sürece sırayla hepsini deneyebilir, size en uygun stile kolayca karar verebilirsiniz. Çoğu seans, nefes egzersizleri, meditasyon ve “asana” olarak adlandırılan ve kas gruplarını esneten, güçlendiren ya da uzatan pozlara yer verir.

YOGANIN FİZİKSEL FAYDALARI
Yogada kullanılan gevşeme teknikleri, bel ağrısı, artrit, baş ağrıları ve karpal tünel sendromu gibi kronik ağrıları azaltabiliyor. Ayrıca yoga, kan basıncını düşürme ve uykusuzluk problemleri konusunda da etkili. Yoga ile esnekliğiniz artar, kaslarınız güçlenir, artan nefes kapasiteniz ile daha enerjik ve canlı hissetmeye başlarsınız. Metabolizma hızınız ve dolayısıyla kilonuz dengelenir. Sağlıklı bir kalp ve canlı bir dolaşım sistemi ile performansınızın arttığını fark edersiniz. Ayrıca sporcuların da yoğun antrenman takvimleri içinde yogaya yer açmaları önerilir; çünkü yoga, kasları uzattığı için sakatlanmalara karşı koruma sağlar.

YOGANIN ZİHİNSEL FAYDALARI
Yoganın bütüncül yaklaşımı sayesinde yoganın faydaları fiziksel boyutla sınırlı kalmıyor. Yoga, özellikle stres yönetiminde son derece etkili. Yoga sayesinde kişinin sırt veya boyun ağrısı, uyku sorunu, baş ağrısı gibi şekillerde de kendini gösteren stresle başa çıkma becerileri gelişiyor; ayrıca daha olumlu bir bakış açısı ile yaşam kalitesi artıyor.

Meditasyon ve nefes çalışmları da rahatlama konusunda destek oluyor. Düzenli olarak yoga yaptığınızda zihinsel bir berraklıkla birlikte sakinlik hissedersiniz; beden farkındalığınız artar, kronik stresin etkileri hafifleme başlar; zihni rahatlatır. Ayrıca zaman içinde konsantrasyonunuzun da arttığını fark edersiniz.

Yoganın birçok farklı kolu ve uygulama biçimi var; deneyerek kendiniz için en uygun seviye ve metodu bulabilirsiniz. İster hayatında hiç spor yapmamış, koltuğundan kalkmayan bir dizi tutkunu olun, ister kilolu ister zayıf olun, ister profesyonel bir sporcu olun, emin olun ki sizin seviyenize ve zevkinize uygun bir yoga stili mutlaka var. Yeter ki denemeye cesaret edin, sınırlarınızı genişletin ve stresle vedalaşmak için kendinize bir şans verin.


9 Ocak 2019 Çarşamba

DÜZENLİ MEDİTASYON YAP, BEYNİN GENÇ KALSIN


UCLA’daki araştırmacılar, meditasyon yapan bireyleri meditasyon yapmayanlarla kıyasladıklarında meditasyon yapanların beyinlerinin, 50’li yaşların ortasında, neredeyse on yıl daha genç olduğunu buldular. Araştırma halen devam etmekle birlikte size düzenli meditasyon yapmak için ilham vereceğini düşünerek bağlantıyı paylaşıyorum.

Meditasyonun faydalarıyla ilgili birçok bilimsel çalışma var. Şefkat meditasyonunun beyni değiştirdiği, mindfullness (farkındalık) meditasyonunun beyindeki gri maddeyi artırdığına dair akademik çalışmalar da bulunuyor. İlgilenenler olursa onları da paylaşırım.

8 Ocak 2019 Salı

Surya Kriya

16 Ocak Çarşamba, İstanbul YogaŞala Nişantaşı 20:00 Kundalini Yoga dersinde Surya Kriya ile bedenlerimizde güneş enerjisini harekete geçireceğiz. Bu soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacağına eminim. Bu kriya ile bedenin güneşle ilgili tüm nitelikleri taşıyan pingala nadi kanalı üzerinde çalışarak bedenin sağ kısmını güçlendireceğiz. 

Dinamik ve ve canlı hissettiren bu hareketler sonrasında uygulayacağımız meditasyon ise geçmişin bilinçaltı anılarının yarattığı gelecek korkularını ortadan kaldırmaya yönelik olacak. Bu meditasyon ile güneşin yaydığı iyimserliği kalp merkezine taşıyacağız. Temiz bir zihin ile açık bir kalp yaratmak isteyen herkesi bekliyorum. 

4 Ocak 2019 Cuma

6 Ocak 2019 Güneş Tutulması

Güneş Tutulması
Bugünlerde biraz sıkışmış hissediyor olabilirsiniz. Bilmenizi isterim ki, üzerinizdeki bu baskı, göklerden geliyor. 6 Ocak 2019’da gerçekleşecek bir güneş tutulması var ve bu gök olayının öncesini ve sonrasını da etkilediği söyleniyor.

Tutulma oğlak burcunda gerçekleşeceği ve oğlak tarafından idare edilen çakra, kök çakra olduğu için, bu dönem ayaktaki pozlara ağırlık vermenizi öneriyorum. Değişim karşısında esnek olabilmek kırılmadan eğilip bükülmemizi ve uyumlanmamızı sağlayacak; o nedenle kökleri sağlam tutmak, bu dönemde önem kazanacak. Hep söylerim, bedenlerimizi esnetince zihinlerimiz de esniyor. O yüzden yogayı bu dönem hayatınıza daha fazla dahil edin ve katılığı yumuşaklığa, sabitliği harekete, köşeleri kıvrımlara dönüştürün. 

Tutulmanın gerçekleceği 6 Ocak Pazar günü ise mutlaka gevşetici bir çalışma yapmanızı öneriyorum. Yin Yoga ya da Yoga Nidra iyi bir fikir olabilir. Eğer stüdyoya gitme imkanınız yoksa, evde yoga yapmak için youtube’a başvurabilirsiniz. Mutlaka gevşemeye ve yumuşamaya zaman ayırın. Ben Pazar günü YogaŞala Nişantaşı’nda gerçekleşecek olan Uma’nın derin gevşeme atölyesi “Uma ile Yoga Nidra”ya katılacağım. Gelebilenlerle görüşürüz.

Burada aktardığım göklerle ilgili tüm bilgileri İstanbul'da yaşayan ve Kundalini Yoga, Hormon Yoga, Yin Yoga eğitmeni ve aynı zamanda astrolog olan arkadaşım Gülbin Tomris’den öğrendim. Instagram adresini takip ederseniz, gökyüzünü tatlı tatlı anlatan yazılarıyla günlerinizi çok daha kolay planlayabilir, hayatı kolaylaştırabilirsiniz.

Yoga Dersleriyle İlgili Küçük Öneriler

Yoga Dersleriyle İlgili Küçük Öneriler
Yoga ve meditasyona başlamak, birçok kişinin yeni yıl hedefleri arasında. Ama yogaya yeni başlayanlar için “yoganın faydaları nelerdir” ya da “yoga nasıl yapılır” gibi birçok soru havada uçuşuyor. Blogumdaki birçok yazıda bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz için, bu yazımda "yoga nedir" gibi temel bir soruya cevap vermek yerine, kararını verip bir stüdyoya kaydolanlar için derslerle ilgili bazı küçük öneriler yazmaya karar verdim. 



* Mümkünse 15 dakika önce stüdyoda olun; böylece hem fiziksel hem de zihinsel açıdan kendinizi derse hazırlamanız daha kolay olur.

* Derslere geç girmeyin, dersin başında yaptığımız ısınma bölümünü kaçırırsanız kendinizi sakatlama riskiniz olabilir.

* Hamileyseniz, herhangi bir rahatsızlığınız varsa ya da bir operasyon geçirdiyseniz mutlaka dersi verecek uzmanı bu konuda bilgilendirin. Her derste sormaya çalışıyoruz ama kimi zaman sormayı unutabiliyoruz.

* Unutmayın ki yoga, en iyi boş mideyle uygulanır. (Hamileler için durum biraz farklı tabii)

* Ders sonrası matınızı temizleyin, kullandığınız malzemeleri kaldırın. Yoga yaptığınız mekana saygı duyun ve bunu davranışlarınızla da gösterin. Emin olun bu özen, size iyi hissettirecek! Çünkü yoga, sadece mata çıktığımız anlarla sınırlı değil.

* Dersi beklerken mümkün olduğunca sessiz kalarak zihninizi sakinleştirmeyi seçin. Telefonunuzdan uzak durun, akıllı saatiniz varsa çıkarın. Unutmayın ki bu, sizin sadece kendinize ayırdığını özel bir zaman. Tadını çıkarın...


Ne yapsam da "trikonasa"mı doğru olsa?

TRIKONASANA

Yoga dünyasında trikonasana kadar hatalı yapılan bir poz daha yoktur herhalde. Yoga yapan çoğu kişi, elin yere değmesinin Utthita Trikonasana pozunun en önemli bileşeni olduğunu düşünür; oysaki burada en önemli detay bedeni uzatarak çevirmek ve bunu yaparken dizlere zarar vermemektir. 

Her ayaktaki yoga pozunda olduğu gibi üçgen pozunda da temel, bacaklarda başlıyor. Ön bacağın üst kısmının dış rotasyonu önemli. Bunu bulmak için gerekiyorsa öndeki ayağın başparmak kökünü çok güçlü basın. Hatta topuğu yerden kaldırarak da bunu bulabiliriz. Ön diz kesinlikle içe düşmemeli ve diz, ayak parmaklarının baktığı yönü işaret etmeli. Arka bacağın dış rotasyonu ikinci aşamada önem kazanıyor. Bacaklardaki doğru yerleşimi bulduktan sonra, kuyruk sokumunu uzatın, iç organları destekleyerek toplayın. Başı yukarı çevirmek için gerekli çevrilme bedenin en altından başlasın; yani arka bacaktaki dış rotasyonu bulup kuyruk sokumunu uzatarak bedendeki çevrilmeyi arka bacağın desteğiyle bulduğunuzda, üst bedendeki çevrilme adım adım oluşsun ve baş bu hareketin devamı olarak göğe dönsün. Yogada diz problemlerinin çoğu, -trikonasana örneğinde olduğu gibi- bacak doğru rotasyona girmediğinde yani sağlam bir temel oluşturmadığımızda kendini gösteriyor. Unutmayın ki kaslar kemikleri ve eklemleri desteklemek için var. Kasları güçlü kullanın, doğru kullanın, temeliniz hep sağlam olsun!   

Photo Credits: omployer.com