18 Ocak 2022 Salı

Prana ve Apana Vayu Nedir?


Prana ve Apana kelimelerini duymuş muydunuz? Prana vayu, yukarı ve içe doğru hareket eden Apana vayu ise dışa doğru hareket eden enerjidir ve bu ikisinin dengesi "sattva" olarak bilinen uyum haline gelmek açısından önemlidir. 18 Ocak akşamı YogaŞala’da verdiğim Kundalini Yoga dersinde prana ve apana dengesini çalıştığımız için biraz bu kavramlardan söz etmek istedim. Bu kriyayı Youtube kanalımdan ulaşarak siz de uygulayabilirsiniz.

Prana-Apana dengeleyen Nabhi Kriya için buraya tıkla

Apana vayu, adet kanı, idrar, dışkı ve toksinlerin aşağı yönlü akışından sorumludur. Prana vayu ise fiziksel olarak nefes alma, yeme, içme ve yutma eylemleriyle ilgilidir. Prana vayu nefes alma, apana vayu da nefes verme ile ilişkilidir.

Prana ve apana enerjileri zıt yönleri işaret eder ve eylemlerimizde de bu dengeyi aramak esastır. Çok fazla dışa dönüklük bizi tüketebileceği gibi, çok fazla içe dönük olmak da bizi hayatın dinamiklerinden koparabilir. Instagram’da geçirdiğimiz saatler, sağlıksız beslenmek, ekran karşısında kalmak ya da kafeinli içecekler biz hiç farkına bile varmadan enerjimizi tüketebilir. Doğada olmak, meditasyon yapmak, sevdiklerimizle kaliteli zaman geçirmek ve bağlantı kurmak, yaratıcı olmak gibi bizi içe davet eden ve bedene döndüren enerjiler ise yaşam enerjisi prana ile doldurur. Bu arada PRANA VAYU içe ve yukarı hareket eden enerjinin adı olmakla birlikte “PRANA” yaşam gücünün adıdır. Kafanızı karıştırmak istemem ama kavramları doğru oturtmak adına bu bilgiyi not düşmeyi borç bilirim, çünkü APANA VAYU’da da hareket eden yine yaşam gücü PRANA’dır. Bilmem anlatabildim mi? 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder