20 Ocak 2022 Perşembe

Süper Beyin Yogası

Thoppukaranam ya da Süper Beyin Yogası

YouTube’da kısa olmasına rağmen çok etkili bir çalışma için video hazırladım. Thoppukaranam, “eller” anlamına gelen “Thorpe” ve kulaklar anlamına gelen “Karanam” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Sadece birkaç dakikanızı alacak bu uygulama ile güne çok daha topraklanmış hissederek başlayabileceksiniz. Süper Beyin Yogası olarak da Türkçeleştirebileceğim Thoppukaranam, oldukça eski bir öğreti. Ben bu çalışmayı bir dönem severek takip ettiğim bir online yoga dersinde öğrenmiştim ve o günden sonra da sık sık yoga pratiğime ekledim ya da uzun bir pratik yapmaya zamanım olmadığında ve evden erken çıkmam gerektiğinde matımı serip 3-4 dakikada güne hazırlayan bir uygulama olarak alet çantama ekledim. Ayrıca meditasyona oturmadan önce de uygulayabilirsiniz.

Konsantrasyonu iyileştirdiğine ve beynin farklı bölümlerini harekete geçirdiğine ve yüksek bir bilinç düzeyine ulaşmaya yardımcı olduğuna inanılıyor. Üzerine bu kadar cümleler sarf edilen bu uygulamanın basitliği sizi şaşırtmasın!

NASIL UYGULUYORUZ?
En basit haliyle açıklarsam, elleri göğüste çaprazlayıp, iki kulak memesini tutarak oturup kalkıyoruz. Eğer mümkünse yüzünüzü DOĞU’ya çevirin (meditasyon ve yoga için önerilen yön budur.) Dili, dişlerin arkasında damağın ucuna doğru hafifçe bastırabilirsiniz. Şimdi -başparmak kulak lobunun önünde kalacak şekilde- sol elinizle sağ kulak memesini, sağ elinizle de sol kulak memesini tutun. Sağ kulak memesi beynin sol kısmını, sol kulak memesi ise beynin sağ kısmını temsil eder. Her iki kulak memesine de baskı uygulayarak hem hipofiz hem de epifiz bezlerini harekete geçiriyoruz. Elleri bu şekilde tutarken squat yapıyoruz. Yogada normalde nefes alırken yükselir, katlanır ya da inerken nefes veririz. Bu çalışmada tersi uygulanıyor. Yeri iterek yükselirken nefesi boşaltıyoruz, kalçayı düşürüp yere çömelirken nefes alıyoruz. Önemli olan, iki kulak memesini tutmaya devam etmek, omurgayı dik kullanmak ve nefesi doğru kullanmak. Burundan nefes alıp ağızdan nefes verebilirsiniz. Ben ilk öğrendiğim haliyle 18 kez tekrarlamayı öneriyorum. 9 ile başlayıp alıştıkça giderek artırabilirsiniz.


FAYDALARI
Tekrar edilen Süper beyin yogası, daha yüksek bir konsantrasyon düzeyine ulaşmaya ve hipofiz ve epifiz bezlerinizi harekete geçirmeye yardımcı oluyor. Beynin farklı bölümlerini aktive ediyor ve daha yüksek konsantrasyon için beyne uyarıcı bir etki yapıyor, ayrıca odaklanmayı iyileştirmeye yardımcı oluyor.

* Süper Beyin Yogası, alfa zihin dalgalarını koordine eder ve senkronize eder; serebrumu uyarır.

Kaygı ve stresi azaltır 

* Disleksi, huzursuzluk, üzüntüye iyi gelir.

* Düşünme gücünü arttırır ve konsantre olmaya yardımcı olur.

ARAŞTIRMALAR
Beyin yogasının bilişsel ve psikolojik durumlar üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırma için konsantrasyon performansı ölçülen bireylerde Thoppukaranam'dan sonra farkındalık boyutunda önemli bir gelişme olmuş ve seans sonrası kaygıda azalma görülmüş. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu arada ilginç bir bilgi vereyim... Bu çalışma, geçmişte öğrencilere verilen bir cezaymış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder