27 Ocak 2022 Perşembe

Beyin Dalgaları ve Alfa Beyin Dalgasının Önemi

Farkında olsak da olmasak da beynimizde her an elektriksel aktiviteler meydana gelir. Tüm düşüncelerimizin, duygularımızın ve davranışlarımızın temelinde nöronlar arasındaki iletişim vardır. Günün farklı saatlerinde, yaptığımız etkinliğe bağlı olarak, beynin elektrik dalgalarının bir türü baskın haldedir.  

Beyinde nöron adı verilen hücreler birbirleriyle iletişim kurmak için elektrik kullanır. Bir grup nöron başka bir nöron grubuna elektrik sinyali gönderdiğinde de beyin dalgaları oluşur.

5 temel beyin dalgası türünden söz ediliyor ve beyin dalgaları, saniyedeki döngü sayısı olan frekans veya hertz (Hz) ile ölçülüyor. Beyin dalgalarını en yavaştan en hızlıya doğru şöyle sıralayabiliriz: Delta, teta, alfa, beta, gama.

Delta: Derin ve rüyasız uyku hali. 0,5 - 4 Hz arası

Teta: Hafif uyku ya da derin gevşeme hali. 4 - 8 Hz arası.

Alfa:  Herhangi bir şeye fazla odaklanmadığımız, daha rahat ve sakin ama aynı zamanda uyanık olduğumuz durum. 8 - 12 Hz arası.

Beta: Günlük hayatta aktivitelerimizi sürdürdüğümüz, kararlar aldığımız aktif halimiz. Beta beyin dalgalarıyla tamamen uyanık, tetikte ve odaklanmış haldeyiz. 12 - 35 Hz arası.

Gama: Beyin aktif olarak bilgi işlerken ve öğrenirken en hızlı beyin dalgası olan gama dalgalarını üretiyor. Konsantre olduğumuz, problem çözdüğümüz anlarda bu beyin dalgasındayız. 35 – 50 Hz arası.

Alfa Beyin Dalgaları Nedir ve Neden Önemli?

Beyniniz bu dalgaları siz uyanıkken üretir ama aslında herhangi bir şeye konsantre olmazsınız. Ayrıca bir göreve odaklanmayı veya odaklanmayı bıraktığınızda ve sadece rahatlamaya ve gevşemeye çalıştığınızda beyninizin alfa dalgaları üretimini artırabilirsiniz.

Alfa dalgaları, spektrumun ortasında yer alıyor. Alfa dalga boyutunda stres seviyesi azalıyor ve daha sakin hissediyoruz; ayrıca yaratıcılık seviyesi artıyor. Yoga, meditasyon ve farkındalık çalışmaları alfa dalgaları üretilmesine katkı sağlıyor.

Psychologytoday.com'da konuyla ilgili makaleye erişmek için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder